BAB 5    :  KEGEMILANGAN MELAKA

(1)   Pentadbiran  – pembesar empat lipatan

1.    Peranan sultan Melaka :

  • Selaraskan kegiatan ekonomi Melaka
  • lambang perpaduan rakyat jelata.
  • Ketuai hubungan diplomatik.
  • ketua agama Islam.
  • ketua adat istiadat Melayu.
  • Ketua angkatan tentera.
  • Lantik pembesar negeri.

2.     Sultan dibantu oleh pembesar berempat :

i.   Bendahara

ii.  Penghulu Bendahari

iii. Temenggung

iv. Laksamana

3.   Peranan Bendahara :

  • Penasihat sultan dalam pentadbiran
  • Menteri utama.
  • Ketua turus angkatan perang.
  • Ketua hakim.
  • Pemangku sultan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages: 1 2

  1. aku x tau says:

    hahahahhahhahahahhahahahahhaahahhahahahhahhahahahhahahahahahahahahha sssssssssssseeeeeeeeeeennnnnnggggeeeeetttttttt

  2. aku x tau says:

    macam mane niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. arundhati says:

    not good notes

  4. NAVONA says:

    TRMA KASIH YA CKG KRN KLAU TAK ADA NOTA HABISLAH SAYA TAK DAPAT TENGGOK NOTA

  5. Allia says:

    lain laaaa……. c)X

  6. VINO says:

    cikgu terima kasih kerana bagi nota

  7. sharu says:

    tnks cikgu. i get 83% in my sejarah……………..

  8. Waniey_(m) says:

    cikgu saya mau yg pling ringkas,,bab 5..

  9. Cikgu Azid says:

    kalu nak lagi ringkas..awak cuba buat nota melalui kefahaman awak..yg terbaik buat peta minda k? :)

  10. hongki says:

    Semoga cikgu senantiase sukses :D

  11. casandra says:

    ckgu…sy beharap ckgu bleh kongsi informasi bekenaan dgn sej thun ni…

  12. fatin shahieyra says:

    cikgu, mcm mana nk kekalkan kefahaman sejarah ni??

  13. zeii says:

    very esly nota … best punya .. :)

  14. funny boy says:

    ala cikgu aq suruh wat smpai bab11 …. penat la

  15. nabila says:

    mana nota ringkas untuk perluasan kuasa?

  16. LOGANAYAKI says:

    macam mana nak faham sejarah ?

  17. ali says:

    hahahahahahahahahaahahhahahahahaahhahahahahah

  18. hhhaaaaaaaaaa says:

    not a good note

  19. Miza says:

    cikgu pasal perkembangan intelektual melayu melaka byk dipengaruhi oleh negara lain x de ke??

  20. nishaa says:

    tak cukup banyak

  21. youuu says:

    anyway thnx…

  22. Lalalalala says:

    cikgu, mana itu “Perluasan Kuasa”?

  23. nur kira says:

    pasal temenggung……….@ape certa

  24. syakilla cute says:

    that simple notes….erm…..good….I’m so cute! right…….

  25. kirthana says:

    y is it just little………………….

  26. annur says:

    panjangnyer nk kne copy..:/

  27. Ain says:

    nice :) cukup ringkas

  28. kirana wulan says:

    so… very simple ……………………………………………………………….. nape tak buat bab1 hingga bab 11 kan itu lagi afdal.:) :) :)

  29. AARON AZIZ says:

    yala nape tak wt panjang2

    kan lbh afdal supaya pelajar yg lain pun akan thu :( <(:

  30. shikra says:

    wow so fantastick i like this……………….:) :) :) :) :) :) :) :) :)

  31. ala….. cikgu afdal apo kan lebih baik kita main “GAME PLAYS STATION”

    HEY…. SUSAH SUSAH…:)>

  32. tamoteren says:

    sangat baik

  33. kirana wulan says:

    mana ada kmu tu masih lagi pelajar bukan pue “best” jgn jadi kaki lepak ye belajar betul betul.:)

  34. shikra says:

    what…..so stupid you :( ^^)

  35. cinta laura says:

    how there you…………..:(

  36. ops pocot says:

    hahahahahahahahahahaha…. kalo tak pandai spiking tu tak payah lah ada hati kita sekarang ni cakap pasal pelajaran………………..hahahahahahahahahahahahaahaahaha….

  37. mayat says:

    muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuumuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu heeeeeeeeeeeeeeeee……………………………………………………. apo kmu wt tu sembang tak ajak sye ni kmu pikir kmu sapa^^