Nota Sejarah Tingkatan 2 : Bab 1

Posted: 1st November 2010 by Cikgu Azid in Nota Sejarah Tingkatan 2
Tags: ,

BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK

MENDORONG PENGUASAAN BRITISH

Sebelum baca nota ini, sila hayati detik2 kronologi penipuan British ni yer. Kesian, Tipah tertipu tertipu tipu tetipah…hahahaha..
(1) Pulau Pinang Menjadi Pangkalan SHTI :

1. SHTI jalankan perdagangan antarabangsa dan meluaskan tanah jajahan British.

2. Pulau Pinang asalnya wilayah Kedah.

3. British tidak boleh menguasai Kedah. Siam mengaku Kedah di bawah naungannya.

4. SHTI ingin Pulau Pinang sebagai pangkalannya.

5. Kepentingan Pulau Pinang kepada British :

i. Pusat pengumpulan barangan :-

a. SHTI perlukan teh dari China

b. China perlukan emas, perak, bijih timah dan lada hitam dari Kepulauan Melayu.

ii. Sebagai pelabuhan persinggahan :-

a. Pelabuhan Pulau Pinang menyediakan makanan, kemudahan membaiki kapal

b. Tempat berlindung sementara menunggu peralihan angin monsun.

iii. Menjadi pangkalan tentera British :-

a. British dan Perancis bersaing menguasai perdagangan di India.

b. Pulau Pinang sebagai pengkalan tentera mempertahankan petempatan British di India daripada serangan Perancis.

(2) Kedaulatan Kedah tercabar

1. Kedah mempunyai pelabuhan entreport.

2. Kuala Kedah maju sebagai pusat perdagangan

3. Kemakmuran Kedah menyebabkan pemimpinnya sentiasa hadapi cabaran dalam dan luar negeri.

Ancaman Bugis

i. Perebutan takhta apabila Sultan Muhammad Jiwa melantik Tunku Abdullah menjadi Raja Muda.

ii. Perlantikan tidak dipersetujui oleh kerabat diraja Kedah kerana Tunku Abdullah bukan anak gahara

iii. Mereka berpakat dengan Bugis di Selangor menentang Sultan Muhammad Jiwa.

iv. Bugis (Raja Haji) menawan Kuala Kedah serta Alor Setar.

v. Sul Muhammad Jiwa dapatkan bantuan ketenteraan Firma Jourdain Sullivan & de Souza.

vi. Firma hantar Francis Light untuk berunding

vii. Perjanjian (1771) benarkan firma berniaga di Kuala Kedah

viii. Sultan batalkan perjanjian apabila firma enggan memberi bantuan tentera bagi menyerang Bugis di Selangor.

(b) Ancaman Siam

i. Kedah hentikan penghantaran bunga emas kepada Siam semasa berperang dengan Burma

ii. Selepas perang dgn Burma tamat, Siam menjadi kuasa yang kuat semula.

iii. Siam tuntut Kedah hantar bunga emas, wang serta tenaga manusia.

iv. Sultan Kedah (Sultan Abdullah– pengganti Sultan Muhammad Jiwa ) berasa terancam

v. Sultan dapatkan bantuan tentera SHTI.

vi. Tawarkan Pulau Pinang jika SHTI sanggup melindungi Kedah daripada ancaman Siam.

vii. Francis Light menerima tawaran Sultan Abdullah

(3) Pertapakan British di Pulau Pinang

1. Tipu helah Francis Light

i. SHTI bimbang dgn dasar monopoli Belanda

ii. Tawaran Sultan Abdullah membenarkan SHTI menduduki Pulau Pinang memenuhi keperluan SHTI bagi menghadapi ancaman Belanda.

iii. Francis Light tandatangani Perjanjian Inggeris-Kedah 1786 dgn Sultan Kedah secara peribadi.

iv. Francis Light menduduki Pulau Pinang dengan syarat memberi bantuan ketenteraan

2. Syarat Perjanjian Inggeris-Kedah 1786

i. SHTI bantu Kedah sekiranya diserang musuh

ii. SHTI tidak boleh melindungi musuh Kedah

iii. SHTI membayar 30 ribu dolar Sepanyol setahun kepada Sultan Kedah sebagai pampasan

3. Upacara menaikkan bendera Union Jack

i. Pulau Pinang dinamakan Prince of Wales Island

ii. Petempatan dinamakan Geogetown sempena nama King George III.

iii. bermulanya penjajahan British di Tanah Melayu.

(4) SHTI mungkir janji

1. Siam takluki Patani dan mengancam Kedah.

2. Sultan Abdullah tuntut SHTI memberi ketenteraan

3. SHTI enggan sebab tidak terlibat dlm Perjanjian 1786,

4. Perjanjian 1786 bersifat peribadi antara Sultan Abdullah dengan Francis Light.

5. SHTI jaga kepentingan perdagangan dengan Siam.

6. Sul Abdullah desak Francis Light meninggalkan Pulau Pinang.

7. Francis Light enggan melepaskan Pulau Pinang.

8. Francis Light tawarkan bayaran ganti rugi tetapi ditolak oleh Sultan Abdullah.

9. Sultan Abdullah rasa tertipu – sediakan angkatan laut di Seberang Perai untuk ambil semula Pulau Pinang.

10. Baginda dapatkan bantuan Riau, Siak dan Selangor.

11. Francis Light meminta bantuan tentera

12. Sultan Abdullah tewas

13. Sultan Abdullah tandatangani Perjanjian Persahabatan dan Keamanan Inggeris-Kedah 1791.

14. SHTI bayar 6 ribu dolar Sepanyol setiap tahun kepada Sultan Abdullah.

15. George Leith dilantik Gabenor Pulau Pinang pertama.

Padan muka, dah kena tipu dengan British. Sekadar makluman tambahan,SHTI ni cuma golongan pedagang Inggeris sahaja. Tetapi mereka dilengkapi dengan alatan senjata. Al maklum jela, mereka ni ramai bekas tentera British. Belayar jauh2, mesti kena cukup senjata, tak pasal2 kena serang dengan Jack Sparrow Pirate Of Carribean. Tipah Tertipu lagi…!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages: 1 2

  1. cik nurul says:

    assalamualaikum…saya sedang mencari video2 yg boleh dijadikan abm dalam kelas. cikgu ada sediakan video x?

  2. aina nasuha bt amri says:

    sorry..knapa x berapa lngkap sgt??

  3. anonymus says:

    tq v.much

  4. anonymus says:

    why tak complete

  5. 'Aina says:

    kenapa soalan sejarah sume susah-susah………………….?

  6. Pe Craziegurl says:

    cikgu saya nie semakin mundur dlm sejarah!!!!!apa kena saya buat sepatutnya?????? :(

  7. are-u cyunx-fb aquw says:

    :X 8) S) ::)

  8. are-u cyunx-fb aquw says:

    :) πŸ˜€

  9. are-u cyunx says:

    thankszz cikgu..
    :) :p :-/

  10. are-u cyunx says:

    thankszzz cikgu…
    tapi law adew latihan lagi senang…

  11. jiddan says:

    sya nk faktor pertapakn shti di singapura..

  12. Pravin Raj says:

    Thanks for the notes

  13. Rancanee says:

    sogood notes ………. i can understand sejarah very well now

  14. Org hensem says:

    TERBAIKKKKKK…it helps me a LOT..:)

  15. Pe Craziegurl... says:

    lovely notes…

  16. awesome notes πŸ˜‰

  17. neymar j-r says:

    bahasa yang paling saya minat ialah sejarah………………. ada sapa yang minat sejarah macam saya

  18. Wiwien@Aziela says:

    Hai..ada nota sejarah x????

  19. Syahid says:

    Sajak untk bab ni ade tak???

  20. Boyy ~ says:

    good note ! its simple but full of meaning . . . Yeah , im ready for Quiz !! Thanks a lot ! πŸ˜€

  21. nurul says:

    nota sangat ringkas dan mudah untuk difahami
    terima kasih buat semuanya
    :)

  22. Hidayah says:

    hmm :/ tengs info , tapi sya nak tauu , siapa gabenor petamaa pulau pinangg :/ takde kena nyatakan pulak dkt buku teks ni :/

  23. Nazuren says:

    moga2 dengan baca rujukan ni sy boleh dapat band 5 pon jadilew..besok cikgu saya ada buat PBS..hehe aminnn

  24. sha says:

    useful notes. but not exactly as i wanted. i think its incomplete…

  25. mai says:

    i take this note^^
    thanks for the information..

  26. aina says:

    Thanks for the information :) Hehe
    Saya boleh buat nota melalui semua yang cikgu Azid postkan in blog ni.
    Ok anyway thanks again πŸ˜€

  27. AnakMurid says:

    Terima kasih kerana shared dengan kite orang nota sejarah nie

  28. AnakMurid says:

    Padat&Ringkas senang untuk membaca kalau macam nie senang la nak jawab soalan PBS nanti Terima kasih banyak 2 cikgu Azid

  29. Maisarah says:

    Assalamualaikum cikgu.. Terima kasih cikgu sebab sudi kongsi nota sejarah yang ringkas dan sangat padat ni..sesuai dan senang untuk dibaca.. Harap cikgu dapat kongsi lagi nota2 sejarah yang lain..

  30. hansika says:

    cikgu..Terima kasih utk nota ringas ni..!!cikgu ada ringkasan utk bab2 juga ke.?jika ada upload sikit..blh..?

  31. hanis says:

    nasib baek ade nihh… dpt jugak siap nota sejarah!! ^_^

  32. jayburn says:

    I love the way it’s so easy to glance through.. Even though your exams are close
    I think this website…. Is a very effective way for students to revise their works…..

    LOVE THIS WEBSITE ALOT !!!!!! AND THANKS !!!

  33. Sam says:

    It’s very neat and tidy. I’m sure it will help me in my exam.

  34. Amira Moshi says:

    thank for your information.i hope i dont forget read note history πŸ˜‰

  35. RITA says:

    the notes are very good.

  36. Navaneetha Krishna says:

    terima kasih kepada cikgu kerana nota ini amat penting untuk saya!!!

  37. jayasri says:

    10q for short note

  38. Thanks for the short notes . :)

  39. Huzaifah says:

    Bab2 mana huh?

  40. Huzaifah says:

    Thx so much cikgu I lap you sampai kering hahaah

  41. Pearl says:

    Awesome~ Exactly what I need for tomorrow’s exam..

  42. pr lekha says:

    like f***

  43. huimin says:

    ??????????????????

  44. Fatin Afiqah says:

    tenkiu cikgu…nota yang sgt pdat …seng nk wt revision
    :)

  45. sharlini says:

    THANK YOU VERY MUCH TO HELP ME………………………………..

  46. mIeQah says:

    trbaiklah..pdat and ringkas..

  47. Sam says:

    πŸ˜€
    XD
    =)

  48. Sam says:

    ==
    me
    too

  49. Sreeshiel Nair says:

    saya dari sekolah tinggi muar subjek yang saya paling x suka ialah sejarah…hrp cikgu dapat bantu saya

  50. Sreeshiel Nair says:

    kalau ada tolong bagi kat email saya saya lemah sejarah so saya rasa cikgu boleh membantu saya

  51. Sreeshiel Nair says:

    Cikgu boleh kah saya dapat nota sejarah tingkatan 2……pls.

  52. brandon says:

    me sama

  53. shasha aishah says:

    saya budak smk taman universiti 2 ……. sy mengalami masalah x minat sejarah mcm mana nk buat

  54. brandon says:

    macam mana nak hafal

  55. brandon says:

    susah nak remember !!Walao

  56. Niemal says:

    Thank You very much cikgu Azid

  57. shafiqa97 says:

    saya nie orang nya susah nak hafal fakta2 sejarah…. boleh cikgu tolong bagi saya sedikit tips untuk saya dan website mana yang patut saya masuk untuk membuat latihan….

  58. Jasmeen Hals says:

    Kamsahamnida!!! The notes are good for students like me whom study on the last minute!!! Thank you teacher!!

  59. elya natasya says:

    nk nota bab 9…!!!

  60. mie says:

    mane tentan singapura?

  61. mie says:

    mane tntg singapura

  62. faris yeyen says:

    trima kasih ckgu sbb bt nota sj ny. sok saya priksa sj :)

  63. sukanya says:

    sebenarnya sejarah ini senang kita hendak banyak membaca @diingati

  64. Fila Aliya says:

    Good !

  65. aisyah says:

    cikgu.. bab 2 punye ade x??

  66. Anirudhashini says:

    untuk ingat sejarah kamu semua perlu suka subject sejarah..dan kamu mesti ada keinginan untuk mempelajarinya..baru anda boleh ingat sejarah dgn senang sekali..bukan saje subjek ini lain subjek pun boleh..!!!!

  67. Anirudhashini says:

    wow..thank you very much cikgu pro sejarah..nota ini memang baik dan ringkas untuk saya…thank you very much..hope you will upload more sejarah ringkas…thanks again cikgu.azid…

  68. arvind says:

    Bab 2

  69. farah nadiah shaharuddin says:

    tq tq tq tq πŸ˜€

  70. detective conan says:

    *million (typing error sorry) =D :-)

  71. detective conan says:

    Thanks a milliom cikgu

  72. MUAZ EDDY says:

    xde yg lagi ringkas ke cikgu He…He…

  73. sikit says:

    Hahaha…. esk exam, bace nie hrp2 dpt jwb wsk =)

  74. nuraqilah qilah says:

    :)

  75. nuraqilah qilah says:

    oo!! k senang jerw kot

  76. angelia says:

    it was relly good n useful 4 every 1

  77. Noreen Adriana says:

    :) ………………. πŸ˜€

  78. SyfnsRosli says:

    Thanks. Sangat berguna, thanks sangat-2 :)

  79. queeny ieyra says:

    s0 easy this n0te…..thanks s0 much teacher azid…wlaup0m sya xknal ckgu,tpi nota ni sngat snang utk sya ingt nnti EXAM…thanks s0 much again yerr……^-^

  80. St!cfh Gurlz says:

    penuh dgn fakta2 bertepatan…:)

  81. Satz says:

    walaupun saye x kenal cikgu, mahupun saye dr sekolah yg lain,nota ini cukup lengkap utk sye blajar utk exam nanti…thx ya cikgu!! πŸ˜€

  82. Prince of Wales Island says:

    Thx 4 this… :)! XD

  83. joe says:

    bagus cikgu aziz tak de la susah tulus panjang 2

  84. Dk Nursyuhada Alona says:

    Cikgu Ada Lagi Nota Untuk Semua Tingkatan Kah?

  85. SATU RASA CINTA PADA KITA

  86. taikotai peneng says:

    pa2 pon thanks sbb upload lam internet….hidup pas!

  87. taikotai peneng says:

    bley ggah la…x ringkas….x panjang…tgh2…

  88. Sivaneswari says:

    wOw,,rely useful n easy 2 remember….
    Thanks Cikgu Azid…:)

  89. harith aiman says:

    nota nie ringkas laa…nasib baek jumpa website nie,kalau x habis kene cari kat dalam buku text….thanks cikgu Azid…:)

  90. Aiswarya says:

    Thanks cikgu! The notes helped me a lot.

  91. farrha says:

    thanx ckgu azid !!!

  92. budak melaka!! says:

    memang awesome!!!
    x takot kene marah ngan che gu sbb nota siap!!
    maceh cikgu azid!!!
    it so so so so so useful for me!!!

  93. Nurul Aklima Latfi says:

    Terima Kasih… nota2 yang dikongsi, semoga Alllah memberkatinya…

  94. irfan says:

    thx for info….XD

  95. nurulfitri says:

    thanx…senang ckit wat nota nie…dari high school bukit mertajam(HSBM)

  96. thivyah says:

    its very easy 2 understand….

  97. Nazmi de'souza says:

    Thanks bro!!!!!!….ringkas dan kemas….

  98. Nurain says:

    Thanks cikgu Azid! Actually sejarah ni senang, tp banyak sgt fakta nya. Tahun2 pun byk nak kena hafal. Note ni paling best dibaca and senang diingat! Thanks very much cikgu Azid πŸ˜€

  99. Yu Shi says:

    Thx for Teacher to share us tis notes of Sejarah. I hope i can get A in tis subject through the notes tat i search in Internet website . πŸ˜€

  100. hasan says:

    thanks! sape yg kasi info nih..akhirnya siap jugak nota aku..klau tidak mampos kene denda gan cikgu *(00)* hoooRey!

  101. Cikgu Azid says:

    Maaf,cikgu takde peta minda..

  102. Firzanah Azizan says:

    the note is easy to understand, nasib baik saya buka link ni, haha thanks cikgu ^^

  103. ameer mrsm says:

    bole bagi nota peta minda f2 bab 1 – 4?

  104. ameer mrsm says:

    bole bagi nota peta minda f2 bab 1 – 4?

  105. Nick says:

    alhamdulillah..siap gk omework f2 dgn mrujuk nota nih..thx c.gu..

  106. Cikgu Azid says:

    SILA RUJUK MENU DROPDOWN KAT ATAS BLOG YE..

  107. hamba aLLah says:

    thanks for the short note ! i hope it can help me for the final exam ! but can i have note for the other chapter ? i’m very weak in HISTORY . please help me. >_<

  108. justin bieber says:

    so easy to remember

  109. Cikgu Azid says:

    Baca buku teks dulu,baru baca nota ni..

  110. nota nie ringkas sangat la…..ada yg x terlalu ringkas x????……..saye nak baca sebab isnin 31/10/2010 saya periksa sejarah…tueww yg cari nota ringkas tapi padat….

  111. mar'ie says:

    padat …ringkas….mmg sempurna…trima kasih cikgu

  112. Fee Sara says:

    Notes sejarah mcm nie sng nk ingt.
    Thnx Cikgu Azid. πŸ˜€

  113. nur sabrina says:

    nota yg ringkas dan sangat padat dan sarat dgn pelbagai info . TERIMA KASIH CIKGU AZID. saya drpd SMK Sultanah Bahiyah

  114. nan says:

    YO its HO.

  115. Win Nie says:

    I saw you too !You were emmm! secret !

  116. WIN NIE i saw you in the mall and you were so cute

  117. cukup ke nota ini untuk menduduki pmr 3 bulan lagi

  118. Win Nie says:

    Just what I need for tomorrow’s exam. Thanks! :3

  119. owng chantek ;P says:

    i just want to say it’s very goOd n what i need for my note tomorrow … haaha i like it’s ~ hakhak πŸ˜€

  120. 0ghe Qlate :) says:

    padat & ringkas ~ just what i need for tomorrow’s exam :)

  121. Cikgu Azid says:

    terima kasih Haziq.. :)

  122. haziq TTDI says:

    full with info2