http://3.bp.blogspot.com/_qe9fFCzebOA/TNVpNkt1CCI/AAAAAAAAANU/sNqigAyWLwo/s1600/study_hard_by_DomoBraden.jpg

 

Oleh kerana terlalu ramai pelajar yang merungut dengan cikgu mengatakan bahawa belajar Sejarah ni susah, so cikgu nak bagi sedikit tips-tips gila untuk MANTOP dalam Sejarah. Cubala..manela tau berkesan..hehe

Kaedah Awwal :

Sediakan buku teks dan buku latihan Sejarah bersama-sama. Sila baca buku teks Sejarah tak kira bab mana pun dan baca sampai terlelap+tertidur+terlena+terbuai mimpi. Baca dan jangan hafal. Bila korang tersedar kembali, terus buat latihan.

Kaedah Sanian :

Buat latihan Sejarah mengikut bab sebanyak yang mungkin tanpa menyemak jawapan di buku teks atau sebagainya. Kalau tak reti jawab pun hentam je, takde hal punya. Buat sampai kalian semua tertidur. Bila tersedar kembali, baca buku teks Sejarah berkaitan dengan bab soalan yang dijawab. Tak perlu nak buka soalan tu balik, just tumpukan perhatian pada pembacaan buku teks. Korang akan tau kenapa cikgu suruh buat bendalah ni.

Kaedah Sulasa’ :

Buatkan perasaan cikgu Sejarah anda terbakar+mendidih+tercabar dengan soalan2 tak masuk akal berkaitan Sejarah…hehehe…maksud cikgu,korang kene rajin bertanya kenapa??Mengapa?? kepada cikgu2 sejarah korang.Contohnya, kenapa Sultan Melaka dan seluruh sultan-sultan di Tanah Melayu dulu ada kuasa mutlak??ataupun kenapa tentera Jepun yg datang Malaya suka merogol orang??..Barulah ada suasana diskusi dalam kelas..

Kaedah Arbaah :

Korang dah kena start buat latihan Sejarah atau soalan Sejarah past year. Mana nak cari?? tanya cikgu Sejarah kalian mahupun belilah di kedai2 buku berdekatan. pastikan bagi pelajar yang bakal menduduki PMR dan SPM, cuba selesaikan soalan-soalan sejarah 10 tahun yang lepas. Buat berulang2 ye.

Kaedah Khomsah :

Sila layari cikguazid.com untuk buat bacaan nota Sejarah. Baca sampai termuntah…

http://3.bp.blogspot.com/-Y8drIz9btWo/TaFQk8gUEPI/AAAAAAAAAJ8/E43NUTFnMlM/s1600/Test01.gif

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  1. Cikgu Azid says:

    terima kasih..

  2. somebody!! says:

    superb notes!! i’m just reading this note on the day of my exam!! haha~

  3. Cikgu Azid says:

    hahaha..rajin2la lepak di blog ni k?

  4. ain says:

    haha…memang gilak,tp bernas…i can try it…i’m now in form 2 n next year i’ll sit on a big exam,pmr…mybe this can be a little cute tips to i try…

  5. cool says:

    cikgu , blog ni bagus tp terlalu byk iklanlah….

  6. cool says:

    cikgu , blog ni bagus tp terlalu byk iklanlah…. sorry

  7. Aslamyyah says:

    sume kaedah to sy akan try, kalo tak bekesan gak, memang sy bkn d lahirkan utk sejarah, but kalo sy boleh, hanye Allah je yg bole bls jase baik cikgu, O_o doa kan sy utk tov 2012 cikgu, !!

  8. eirah says:

    cikgu tips ni ok gak…tpi boleh tk cikgu kurangkan iklan nie….huhu..skit mata lak…

  9. Cikgu Azid says:

    pakai laptop ke pc?atau ipad?sebab kalu paparan tak widescreen..mmg menggangu,nak mudah tekan button CTRL+ or CTRL-.Selain tu sila ubah resolution.Kalau masih sakit mata jugak,pakai software anti iklan.Search di google,ada banyak. Kalau masih tidak puas hatu juga,redhakan sajelah di hati. Hehe. :)

  10. Ikhma says:

    terima kasih cikgu! saya akan cuba teknik ni. :’)

  11. ainul hayyat says:

    cikgu duku sya tak minat sjrh,,tp dpt jgk score,,tp bila sy dah mula suka subjek ni,,sy tak dapat score pulak so???what do u think???ini slh sya ker..susah nak cover all bab..nexyt year saya nak pmr…any suggestion??

  12. heyna says:

    thank you,cikgu

  13. priya darshu says:

    10q 4 this so after this i can study sejarah as well as i can
    may god bless u in those y that u going.
    10q very much

  14. priya darshu says:

    10q 4 this teknik
    after this i can study an also intesting in sejarah
    first i hate sejarah now i love sejarah
    10q very much
    may god bleess u

  15. janu says:

    CikGu Tolong bolEh taK….TolOnG HAnTar SoAlaN TahUn lEpaS…aTaUpUn KerTas PePeRiksaaN NeGeri PunYa pun BolEh

  16. janu says:

    CikGu TOlOnG BoLeH taK HantAr SoALan Tahun Lepas Ke…

  17. Oreo says:

    Thanks Cikgu.. :)

  18. Afiq says:

    Kan best kalau ade buat game macam Assasin Creed pasal sejarah Rom, Pergh tak tidur malam kot belajar

  19. Tharishanah says:

    Wah.Web ini memang tolong saya.Terima kasih dan salam 1 Malaysia

  20. Tharishanah says:

    How to get A””s in sejarah?

  21. Tharishanah says:

    i TRY THIS TIPS AT HOME AND IT REALLY WORKS.THANKS TEACHER FOR YOUR HELP.REALLY GOOD HAHA..Now i love Sejarah…:)))))))))

  22. makhangla says says:

    MUDAH_MUDAHAN IT WORKS FOR ME… INSYALLAH dengan izinNya

    :D bubye all !

  23. Farah says:

    mohon share ya :) time kasih. info yg saaaangat berguna!

  24. nysa says:

    sejarah susah la dan takut la kalo bile time exam ape yg kite bace x ingt . hmm . so many thing to remember .

  25. Siti says:

    Sejarah paper 3 yang paling sy takut. duh masa 3 jam je, mana cukup. hehehe. sy buat latihan dkt rumah pon ambik masa 1 hari. tapi hari tu dapat b+. rasa terkejut gak. tpi kan masih xde minat kat paper 3. :’(

  26. Richard says:

    Memang berkesan.THX

  27. annaadilahdiyana says:

    0.o..mantop..

  28. erin says:

    iklan sememangnya mengganggu , well semua blog ada iklan yg mengganggu , easy tips , pasang extension block ads :P kalau celik it , boleh lha cari crack version yg tak perlu bayar , langgan atau beli :D

  29. erin says:

    kalau anda ada kepala yg cepat pick-up , sejarah adalah mudah , anda hanya perlu baca sepatah demi sepatah perkataan fahamkan kisah kaitkan kisah , and voilla , here’s your A . latihan buat banyak kali berulang-2 je ~
    masa tanda latihan , bila tengok ada jawapan salah , kalau boleh rujuk semula buku teks cari jawapan sebenar , jangan terima saje hakikat bahawa jawapan adalah seperti yg diberi buku latihan

  30. jo says:

    Tima kasih bnyk-bnyk cikgu………

  31. Gopimahen says:

    Terima Kasih CIkgu