BAB 2 : ZAMAN PRASEJARAH DI MALAYSIA

By Cikgu Azid
BAB 2    :  ZAMAN PRASEJARAH DI MALAYSIA

(1)  Pengenalan tentang zaman prasejarah

1.     Zaman Prasejarah dibahagikan

i.  Zaman Paleolitik

ii. Zaman Mesolitik

iii. Zaman Neolitik

iv. Zaman Logam.

2.     Tempoh masa setiap zaman beza antara satu tempat dengan satu tempat yang lain.

3.     Perbezaan zaman bergantung kepada kemajuan tempat tersebut.

4.     Zaman Prasejarah di Malaysia

i. Zaman Paleolitik,

ii. Zaman  Neolitik

iii. Zaman Logam.

5.     Malaysia tidak mengalami Zaman Mesolitik

6.     Penyelidikan terdahulu – selepas Zaman Paleolitik, kita mengalami Mesolitik bercirikan alat batu Hoabinh di Vietnam.

7.   Alat batu bercirikan alat batu Hoabinh di Bukit Jawa, Lenggong  ialah alat batu Zaman Paleolitik.

8.     Zaman Logam terbahagi :

i. zaman Gangsa

ii. zaman Besi

(2)   Zaman Paleolitik

a)    Ciri-ciri penempatan.

1.     Hidup berpindah-randah (nomad).

2.     Tempat tinggal ialah

i.  di kawasan terbuka (luar gua),

ii.  dalam gua

iii.  sekitar tasik.

b)    Kegiatan dan peralatan.

1.     Buru binatang liar.

2.     Pungut hasil hutan

3.     Hidup sara diri.

4.     Guna alat batu yang kasar untuk  memotong daging dan menetak pokok.

5.     Alat batu penetak – utk meraut & memotong.

c)     Kepercayaan.

1.     Animisme – percaya benda seperti batu mempunyai semangat

2.     upacara perkuburan.

3.    Mayat  dikebumikan bersama barang-barang

4.     Manusia Perak dikebumikan kaki berlipat.

d)    Petempatan zaman Paleolitik di Malaysia.

1.     Di Perak – Bukit Jawa, Kota Tampan dan Bukit Bunuh di Lenggong,.

2.     Di Sarawak – Gua Niah

3.     Di Sabah – Tingkayu

e)     Penemuan zaman Paleolitik di Malaysia.

1.     Di Kota Tampan – disahkan melalui pentarikhan saintifik dan menandakan Malaysia antara negara terawal mengalami Zaman Prasejarah Dunia.

2.     Gua Niah – kegiatan penggalian dilakukan.

3.     Gua Gunung Runtuh – ditemui manusia Perak

(3)   Zaman Neolitik

a)    Ciri-ciri penempatan.

1.     Menetap di dalam gua /hamper dgn sungai.

2.     Wujud sistem bermasyarakat – mempunyai ketua dan  pembahagian kerja.

b)    Kegiatan dan peralatan.

1.     Cipta alat tembikar seperti periuk

2.    Bercucuk tanam.

3.     Tangkap ikan.

4.    Ternak binatang.

5.     Berburu

6.     Pungut hasil hutan.

7.     Berdagang secara tukar barang.

8.     Guna alat batu tetapi lebih kemas buatannya

9.     Cipta barang kemas spt  kalung,  anting-anting

c)    Kepercayaan.

1.     Mengamalkan kepercayaan animisme

d)    Petempatan  zaman Neolitik di Malaysia.

1.     Di Kelantan – Gua Cha

2.     Di Sabah – Bukit Tengkorak

e)     Penemuan zaman Neolitik di Malaysia.

1.     Gua Cha, Kelantan – ditemui pengebumian manusia

2.     Bukit Tengkorak, Sabah –

3.     Gua Harimau, Perak – ditemui artifak tembikar.

(4)   Zaman Logam

a)    Ciri-ciri penempatan.

1.     tinggal menetap

2.    ada masih tinggal di dalam gua

3.    ada  tinggal berhampiran sungai.

b)    Kegiatan dan peralatan.

1.     alat logam daripada gangsa dan besi.

2.     bercucuk tanam.

3.     Tangkap ikan.

4.     ternak binatang.

5.     Berburu.

6.     Perdagangan tukar barang.

c)     Kepercayaan.

1.     Kepercayaan dan pegangan hidup tertentu.

2.     Pengebumian menggunakan kepingan batu.

d)    Petempatan  zaman Logam di Malaysia.

1.     Di Pahang – Sungai Tembeling

2.     Di Perak – Gua Harimau dan Changkat Menteri

e)     Penemuan zaman Logam di Malaysia.

1.     Sg Tembeling, Pahang – dijumpai kapak dan mata lembing

2.     Lembah Bernam, Selangor – ditemui sabit.

3.     Klang, Selangor – ditemui pisau.

4.     Gua Harimau,Perak–kapak gangsa & acuannya

5.     Raub, Pahang – dijumpai tulang mawas.

(5)  Rumusan

1. Penemuan di Bukit Jawa buktikan zaman pra sejarah di Malaysia bermula  200000 – 300000 tahun dahulu.

2.  Malaysia terkenal dengan penemuan Manusia Perak.

3. Harus contohi kegigihan dan semangat berusaha

4. Harus jadi warganegara yang gigih dan berdikari tanpa mengharapkan bantuan daripada orang luar.

  1. ain says:

    saya mohon share semua ilmu yg trkndung di sini.

  2. Cikgu Azid says:

    Tidak jadi masalah..tujuan blog ini untuk berkongsi bahan yang ada..

  3. ******** says:

    ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

  4. ******** says:

    aaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

  5. Miza says:

    terima kasih
    sekarang saya boleh ingat nota – nota sejarah dengan mudah

  6. iirawrcookie says:

    hey thanks for the notes they really helped

  7. afifmizu says:

    the best note online ever!!

  8. makiyo says:

    gorgeous^^

  9. makiyo says:

    best~

  10. Solehuddin says:

    Best kalau baca nota sejarah online dari buku teks

  11. zack says:

    nota ringkas dan padat..
    i like!!

  12. aniey says:

    nota yg padat …
    byk info yg xde dlm buku teks ..
    cuma ade beberape sje yg tdk memuaskan hati aniey .:’)

  13. Cikgu Azid says:

    Tak puas hati kenapa?

  14. cikgu khadijah says:

    anak sulung saya baru memasuki tingkatan 1….belajar sebegini amat praktikal sekali…terima kasih..kerana dengan blog ini saya dapat belajar dan mengajar dia secara santai…dan dia pun boleh belajar sambil melayari internet…

  15. Cikgu Azid says:

    Tahniah puan,inilah harapan saya sebenarnya..melihat anak2 didik kita dapat belajar secara online..sambil2 main fb pun leh study.

  16. renee says:

    Good, ada lagi SUBJECT asing tak, nk ulang kaji, cikgu, very esy to study here

  17. Iela says:

    nota yg padat tp xleh dwnload n print…. jadi byk helai sgt….

  18. Dianah _ BlUPSS says:

    i like dis vry much la…cigu buad skali la untok subjek laen…:)>>:D

  19. hafizhafiz1 says:

    nota2 ini akn bg saya A dlm sejarah…..insyaallah………..

  20. wanshah says:

    best!! gila.

  21. afhamr0kers says:

    perghhh..snang la kerja…..bleh dpt A+ klau mcm niee…thanks byk2 nohh..:EDD

  22. TERIMA KASIH CIKGU! BANTUAN YANG CIKGU BERIKAN KEPADA PELAJAR SEPERTI SAYA BANYAK MEMBANTU SAYA MENYELESAIKAN MASALAH BERKAITAN SEJARAH.

  23. huh..esok nk exam,,,arini bru nk nengok sej niiyy..huhu..insyallah bole target..haha…

  24. watever says:

    bab 2 amat bagus

  25. farah says:

    senang nk faham kerana menggunakan bahasa yang mudah difahami..#timekaseh#

  26. maya says:

    tapi saya belajar di peringkat u,, subjek kenegaraan, penempatan mesolitik ada di gua cha kelantan, gua kecil pahang, gua kepah kedah, gua gomantong dan gua madai sabah, gua niah sarawak, dan jenderam hilir selangor,,

  27. feffy zatty says:

    trima kasih dahulu sya ucapkn dripada nota2 ini sya dpt memahmi lbih bnyk prkra2 yg ingin sya thu timekasih………

  28. feffy zatty says:

    timekasih cikgu dripada nota2 ini sya dpat bnyk pngethun oleh itu snang la sya nk dpt A .t
    dlm ujian kli ni ….thanks for helpping…..

  29. feffy zatty says:

    timekasih cikgu dripada nota2 yg ringks dan pdt sya yakn yg sya akn dpt A.t dlm ujin kli ni …….THANKS FOR HELPPING…..

  30. aiman says:

    terima kaseh cikgu,saya boleh ingat note sejarah dengan mudah.harap2 saya boleh memahami sejarah dengan lebih mudah….

  31. puteri says:

    cikgu, boleh tak klau cikgu buad mcm imaginasi sket, contohnya mcm tmpat2 tu, cikgu buad laa, contoh zaman neolitik : gua cha dan bukit tengkorak kan ?
    buad mcm : bubur cha di gua tengkorak … baru snang na hafal

  32. Nur saadah says:

    blog,memg cute.tpi tulisan dia x menarik utk dibaca,perbaiki……………………………………………………………………….

  33. pyka says:

    thnks cikgu azid !!!!!

  34. pyka says:

    nota yg sngad bagoz . thnks cikgu krane ingin kongsi ilmu dngan sye .

  35. maitesh says:

    goooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooood

  36. Reeta says:

    thanks cikgu azid untuk berkongsi ilmu

  37. rose says:

    give me sum gud notes

  38. Jannah says:

    Salam.. CIKGU, mohon sy ambil nota ni utk rujukan..trima kasih.. Barakallah..

  39. cikgu juga says:

    salam, saya share notes ni dgn sedikit adaptasi. terima kasih kerana memudahkan tugasan sy. semoga usaha cikgu diberkati Allah.

  40. ally says says:

    bgus..walaupun ringkas tpi mudah difaham sekarang sya dha thu apa itu zaman prasejarah.
    #terima kasih kerana memberi nota yg ringkas dan mudah difaham#
    kami dari smk tatau srwk mengucak kan terima kasih kerAna memberi nota yg ringkas dan mudah difaham”’… thankzzz…^_^

  41. adam says:

    tak betul fakta yang ni.mana ada zaman paleolitik semua.

  42. Wong says:

    Good I love it is easy to remember I will see other nota soon

  43. KUGGENESWARY SEKAR says:

    EHH……………CIKGU MACAM MANA BUAT NI sebagai seorang pelajar jelaskan sumbangan anda untuk menjayakan wawasan 2020 SUSAH NI

  44. KUGGENESWARY SEKAR says:

    OHH………………..SAYA DARI SMK AYER KEROH MELAKA SUDAH LAH SAYA KENALKAN BLOG CIKGU KAT KAWan kawAN Wah famous…………….oppa cikgu azid style

  45. KUGGENESWARY SEKAR says:

    oppa cikgu azid style…………………….*-* -_- buat lah tuisyen dan nota for semua subject
    dapat A dalam sejarah kerana blog ni yay!

  46. TARUSINI says:

    thankz cikgu azid ……………….nota ini dapat ingat dengan cepat

  47. raziq hakimi says:

    nota ini sangat bagus untuk yang minat pada sejarah…..thankssszz cikgu azid

  48. Akira-chan says:

    Terima kasih, Cikgu.. Ini amat membntu sy. Sy antara calon PMR yg terakhir thn ni. Nota ini ringkas dan menepati smua fkta. Kalau boleh bt lgi dlm subjek lain. ^~^ !

  49. aqilah says:

    thanks….saya senang untuk merujuk kembali…

  50. amelia says:

    a so very much thank you ,cikgu!saya juga mohon share ya.terima kasih.

  51. sarvineshaa says:

    cikgu saya tak faham nota bab 6.macam mana cikgu? cikgu boleh tolong tak?

  52. gggg says:

    gempak aa cikgu …..

  53. ADAM says:

    SAYA CADANGKAN AGAR AZID DAPAT MEMBERI AKRONIM KEPADA KAMI SEIRING NOTA-NOTA……………..IA SENANG UNTUK DIINGAT………………………….

>