BAB 4 : PENGASASAN KESULTANAN MELAYU MELAKA

By Cikgu Azid
BAB 4    :  PENGASASAN KESULTANAN MELAYU MELAKA


(1)   Parameswara Pengasas Kesultanan Melayu Melaka

a)    Kedatangan Parameswara

1.     Selepas kejatuhan kerajaan Srivijaya di Palembang, muncul kerajaan Majapahit.

2.     Majapahit kuasai  Palembang dan  Temasik.

3.     Raja Palembang & puteranya(Parameswara) berusaha bebaskan penguasaan Majapahit di Palembang

4.     Majapahit menyerang Palembang,

5.     Parameswara berundur ke Temasik.

6.     Di Temasik, Parameswara disambut baik Temagi

7.     Temasik  di bawah naungan Siam.

8.     Parameswara menuntut hak pertuanan Temasik kerana Temasik pernah jadi  naungan Srivijaya.

9.    Parameswara  bunuh Temagi.

10. Majukan Temasik bagi kembalikan kegemilangan Srivijaya

11.  Pembunuhan Temagi menyebabkan :

i.  Siam ingin menuntut bela,

ii. Majapahit ingin menakluki Temasik.

12.  Parameswara dan Orang Laut  berpindah ke Muar untuk mengelakkan serangan Siam dan Majapahit.

13.  Dari Muar –  ke Sening Ujung dan Bertam menuju ke utara.

14.  Tiba di perkampungan nelayan.

15.  Perkampungan nelayan didiami oleh orang Melayu,, Orang Laut dan  Orang Asli.

16.  Tempat sesuai kerana berhampiran laut – laluan kapal dagang dan mudah memperoleh bekalan air

17.  Muka bumi berbukit-bukau – petunjuk kpd pelayar & memudahkan urusan mengawal Selat Melaka.

18.  Pokok bakau dan api-api menjadi benteng jadi.pertahanan dan pelindung semula

19.  Muara sungai yang terlindung daripada tiupan angin monsun tidak mengganggu kegiatan perdagangan.

(2)   Asal-usul nama Melaka.

a)    Berasal daripada nama pokok.

1.     Parameswara berehat di bawah pokok Melaka – terlihat pelanduk menendang anjing perburuannya.

2.     Peristiwa dianggap luar biasa kerana pelanduk yang kecil mampu mengalahkan anjing.

3.     Tempat tersebut didirikan kerajaan

4.  Menamakan nama Melaka sempena nama pokok

b)    Berasal daripada istilah Arab.

1.     Pedagang Arab – Melaka “Mulaqah” bermaksud “pertemuan”.

2.     Melaka disebut “Malakat” bermaksud “perhimpunan segala dagang”.

c)     Berasal daripada bahasa Sanskrit.

1.     Pokok Melaka bahasa Sanskrit dikenali  “Amalaka”.

2.     Menurut mitos Hindu, “Amalaka” ialah pokok pertama yang hidup di alam semesta.

3.     Pokok dikaitkan tempat kediaman tuhan agama Hindu iaitu Brahma, Vishnu dan Shiva.

4.     Buah pokok – dikatakan mempunyai kuasa ajaib.

(3)   Kegigihan Parameswara

a)    Sistem pemerintahan yang teratur.

1.     Pembesar bertangungjawab hal ehwal balairung seri.

2.     40 orang bentara – jalankan perintah raja.

3.     Biduanda kecil – bawa alat-alat kebesaran diraja.

4.     Biduanda dikenali sebagai  budak kundang, budak raja, juak-juak,  hamba dan  orang suruhan raja.

b)    Kemudahan pelabuhan.

1.     Kemudahan  di pelabuhan –  baiki kapal,bekalan air

2.     Sediakan tempat penginapan

c)     Hubungan diplomatik

1.     Hubungan dgn Siam- elakkan Melaka dari diserang

2.     Hubungan diplomatik dengan Siam –  pengiktirafan Siam ke atas kedaulatan Melaka.

3.     Hubungan dgn China terjalin apabila Laksamana Yin Ching.datang

4.     Laksamana Cheng Ho melawat Melaka

5.     Parameswara memohon perlindungan China.

6.    Melaka menjadi negeri naungan China

7.    Melaka hantar ufti.

8.     Kerajaan China mengurniakan  payung kuning,    cap mohor dan  sepersalinan pakaian

9.     Melaka hantar utusan ke negeri China.

10.  Hubungan Melaka dan China menyebabkan Siam dan Majapahit tidak berani menyerang Melaka.

11.  Hubungan Melaka-China bangunkan perdagangan

d)    Bantuan / Peranan orang laut

1.     jaga keselamatan perairan Melaka.

2.     mempunyai ciri pahlawan

3.     mahir bidang kelautan dan selok-belok Selat Melaka

4.     taat dan setia kepada sultan dan kerajaan Melaka.

5.     bantu bawa barang dagang ke kapal pedagang .

6.     bekalkan hasil laut untuk kegiatan perdagangan

7.     Menurut Tome Pires & de Barros pusat petempatan Orang Laut di Bentan, Temasik dan Lingga.

e)     Ikatan konsep daulat.

1.     Parameswara dibantu oleh rakyatnya :

i. Orang Melayu

ii. Orang Laut

iii. Orang Asli.

2.     Orang Asli bekalkan hasil hutan .

3.     Orang Laut bekalkan hasil laut dan menjaga keselamatan Selat Melaka.

4.     Orang Melayu menjadi ketua-ketua masyarakat

5.     Orang Melayu dilantik sebagai pembesar seperti hulubalang dan biduanda dalam pentadbiran Melaka.

(4) Rumusan

  1. Parameswara  bijak mengatur strategi.
  2. Sifat kepemimpinan dan wawasan Parameswara sewajarnya dicontohi.
  3. Keyakinan dan kegigihan Parameswara telah membangunkan Melaka.

  1. ashwinie says:

    GOOD.IT HELP ME TO DO MY NOTA……

  2. Syhmnn says:

    Uwaaa… Bole la stat wat folio sej!!

  3. Syhmnn says:

    Uwaaa… Bole la stst wat folio sej!!

  4. PeminatTegarSejarah says:

    trimas cikgu.. banyak menyumbang dalam folio saye.. nnti saye credit nme cikgu dalam folio saye 😀

  5. Joanne Ooi says:

    Good for me and all Form 1….

    so happy^_^

  6. staykool says:

    terbaikkk

  7. Syahirah Muhammat says:

    Best..! Bermanfaat 🙂

  8. yana says:

    best giler!ha………..

  9. mitts says:

    awesome notes to study…. at the rite time n simple notes…. lurve it….

  10. Bugis Village says:

    wahh , siap oh kerja rumah ku , haha . terima kasih bnyakbnyak ahh 😀

  11. nurain najwa says:

    kenapalah cikgu saya suruh salin. kalau pendek boleh lah

  12. Nur iffah syazwani says:

    weeyyy . cukup baguss ni nota

  13. bdax comey says:

    best jugak…..

  14. tranformers4 says:

    (^^)

  15. tranformers4 says:

    (^)

  16. tranformers4 says:

    tapi senag jgk aku nk buat PBS…..Buka ja laman web ni…………..

  17. tranformers4 says:

    aku nk cari apa mksd biduanda tapi lain yg aku dpttttttttttttttttttttt………………..

  18. SHINee World~SONE~Exotics says:

    IAdmit that i love this nota,because this helps me a lot

  19. ELF MALAYSIA says:

    Good but there’s still didn’t have some notes that I need
    ???

  20. jessie says:

    thx 4 da info bt its nt really complete ….. i really appreciate it tho cz it helped with my homework n also PBS…. thx n pls make it complete if possible…. thx alot whoever created tis!!

  21. priya says:

    buat panjang lagi boleh ?????

  22. tharagurl says:

    Susahnyaaaaaaaaa sejarah

  23. tharagurl says:

    Oh my sejarahhhhhh

  24. zack-tera says:

    it help a lot with my pbs….:)

  25. shafiqah says:

    thank you

  26. jumi says:

    dengan ini sya rasa senang nak cari maklimat dengan lebih tepat lagi , thank you 😀

  27. arhh .. peningg yee . mne nakk carikk kedatangan british ?

  28. Yumni281 Trg says:

    Terima kasih amat bermakna . Nota yang ringkas dan padat. Cepat ingat. 🙂

  29. shasha says:

    thank you …. terbaik

  30. m says:

    adamkm : x best x payah lah komen dan mencarut

  31. chal n aimi says:

    cioknya bilajai cijalah niiiiiiii!!!!!!……:D

  32. Isma says:

    Thanks cikgu……

  33. adamkm says:

    tak best lah siaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal

  34. hjan says:

    terima kasih cikgu!!!

  35. ally says:

    bagus tpi terlalu panjang agak susah difaham..:D

  36. faezy yahya says:

    hi there..mintak ambil sedikit maklumat about malaysian history…untuk subject degree saya..or maybe u know which website or blog with english translation??thnks to cikgu azid…

    faezy dubai….

  37. ryantan says:

    thx u ah help me in exam .lain orang exam baca buku me baca compro leh

  38. pyka says:

    THNKS TEACHER . I LIKE YOUR NOTA . . . HEHEW~:’))))))

  39. Reeta says:

    Ini dapat bantu

  40. Adli says:

    Assalamualaikum,Cikgu Saya Harap Cikgu Boleh Buat Panjang Lagi DanLebih Detail..Ini Terlalu Ringkas…Dan Tidak Ada Detail sangat.. 🙁

  41. lily erika says:

    sungguh padat tapi cukup ringkas
    TERBAIKK !

  42. sofia says:

    aku rase ni dah cukup ringkas daa kod nota nye nii,,
    korang tu je yang malas nak bace.

  43. thanks cikgu seronok saya baca dan buat rujukan.thanks sangat

  44. alia natasha says:

    thanks cikgu walaupun panjang but i understand

  45. hambaAllah says:

    senang nak ingat……. 🙂 fakta ringkas dan padat 😉

  46. ainulrida says:

    tak faham. kenapa ada yang kata agak panjang? masa saya belajar sejarah dulu, nota ringkas buat sendiri. senangnya budak-budak sekolah zaman ni!

  47. chinta EINA says:

    thanks for the notes!!!:)

  48. syila says:

    tq 4 this note…sgt membantu sy…blh buat nota pengajian malaysia jgk??

  49. LaraRia says:

    Thank you cikgu!

  50. YayaNna says:

    Thank you for the information ;D

  51. sam heizy says:

    Thanks cikgu,,saya bleh ulangkaji dengan fakta ringkas ini…thanks a lot,,<3

  52. Princess says:

    wow. ada mklumat yg saya blm thu lgi tp ada d sni . confirm lulus pnya . like this !

  53. ape k0 nak..?? says:

    thankz for this information..bole sye buat untuk perbentangan..

  54. alia asmi says:

    whoaa , maseh cikgu 🙂 ni nota paling ringkas dan mudah faham 🙂

  55. laily_elly says:

    thank cikgu….skarang homework beres!

  56. ammar says:

    bagozz2 time kasih cikgu

  57. Ermm….mudah difahami tp..agak panjang..kalau ringkaskan lg..it’s better 😉

  58. renee says:

    panjang sangat, ringkaslah spt others

  59. ringkas,lengkap dan mudah faham…

  60. aku x tau says:

    PENING PALE SBB PANJANG SANGAT ????????

    BBBBBBEEEETTTUUUUUUULLLLLLLLLLL !!!!!!!!

    CONFIUS LAAA ,,,,,,,,,,,,,,

    PANJANG SANGAT LAAA ,,,,,,,,

    RINGKASKAN LAAAA ,,,,,,,,

  61. aku x tau says:

    NOTA RIGKAS SEJARAH TINGKATAN SATU BAB 4 DAN BAB 5

>