BAB 4 : PENGASASAN KESULTANAN MELAYU MELAKA

By Cikgu Azid
BAB 4    :  PENGASASAN KESULTANAN MELAYU MELAKA


(1)   Parameswara Pengasas Kesultanan Melayu Melaka

a)    Kedatangan Parameswara

1.     Selepas kejatuhan kerajaan Srivijaya di Palembang, muncul kerajaan Majapahit.

2.     Majapahit kuasai  Palembang dan  Temasik.

3.     Raja Palembang & puteranya(Parameswara) berusaha bebaskan penguasaan Majapahit di Palembang

4.     Majapahit menyerang Palembang,

5.     Parameswara berundur ke Temasik.

6.     Di Temasik, Parameswara disambut baik Temagi

7.     Temasik  di bawah naungan Siam.

8.     Parameswara menuntut hak pertuanan Temasik kerana Temasik pernah jadi  naungan Srivijaya.

9.    Parameswara  bunuh Temagi.

10. Majukan Temasik bagi kembalikan kegemilangan Srivijaya

11.  Pembunuhan Temagi menyebabkan :

i.  Siam ingin menuntut bela,

ii. Majapahit ingin menakluki Temasik.

12.  Parameswara dan Orang Laut  berpindah ke Muar untuk mengelakkan serangan Siam dan Majapahit.

13.  Dari Muar –  ke Sening Ujung dan Bertam menuju ke utara.

14.  Tiba di perkampungan nelayan.

15.  Perkampungan nelayan didiami oleh orang Melayu,, Orang Laut dan  Orang Asli.

16.  Tempat sesuai kerana berhampiran laut – laluan kapal dagang dan mudah memperoleh bekalan air

17.  Muka bumi berbukit-bukau – petunjuk kpd pelayar & memudahkan urusan mengawal Selat Melaka.

18.  Pokok bakau dan api-api menjadi benteng jadi.pertahanan dan pelindung semula

19.  Muara sungai yang terlindung daripada tiupan angin monsun tidak mengganggu kegiatan perdagangan.

(2)   Asal-usul nama Melaka.

a)    Berasal daripada nama pokok.

1.     Parameswara berehat di bawah pokok Melaka – terlihat pelanduk menendang anjing perburuannya.

2.     Peristiwa dianggap luar biasa kerana pelanduk yang kecil mampu mengalahkan anjing.

3.     Tempat tersebut didirikan kerajaan

4.  Menamakan nama Melaka sempena nama pokok

b)    Berasal daripada istilah Arab.

1.     Pedagang Arab – Melaka “Mulaqah” bermaksud “pertemuan”.

2.     Melaka disebut “Malakat” bermaksud “perhimpunan segala dagang”.

c)     Berasal daripada bahasa Sanskrit.

1.     Pokok Melaka bahasa Sanskrit dikenali  “Amalaka”.

2.     Menurut mitos Hindu, “Amalaka” ialah pokok pertama yang hidup di alam semesta.

3.     Pokok dikaitkan tempat kediaman tuhan agama Hindu iaitu Brahma, Vishnu dan Shiva.

4.     Buah pokok – dikatakan mempunyai kuasa ajaib.

(3)   Kegigihan Parameswara

a)    Sistem pemerintahan yang teratur.

1.     Pembesar bertangungjawab hal ehwal balairung seri.

2.     40 orang bentara – jalankan perintah raja.

3.     Biduanda kecil – bawa alat-alat kebesaran diraja.

4.     Biduanda dikenali sebagai  budak kundang, budak raja, juak-juak,  hamba dan  orang suruhan raja.

b)    Kemudahan pelabuhan.

1.     Kemudahan  di pelabuhan –  baiki kapal,bekalan air

2.     Sediakan tempat penginapan

c)     Hubungan diplomatik

1.     Hubungan dgn Siam- elakkan Melaka dari diserang

2.     Hubungan diplomatik dengan Siam -  pengiktirafan Siam ke atas kedaulatan Melaka.

3.     Hubungan dgn China terjalin apabila Laksamana Yin Ching.datang

4.     Laksamana Cheng Ho melawat Melaka

5.     Parameswara memohon perlindungan China.

6.    Melaka menjadi negeri naungan China

7.    Melaka hantar ufti.

8.     Kerajaan China mengurniakan  payung kuning,    cap mohor dan  sepersalinan pakaian

9.     Melaka hantar utusan ke negeri China.

10.  Hubungan Melaka dan China menyebabkan Siam dan Majapahit tidak berani menyerang Melaka.

11.  Hubungan Melaka-China bangunkan perdagangan

d)    Bantuan / Peranan orang laut

1.     jaga keselamatan perairan Melaka.

2.     mempunyai ciri pahlawan

3.     mahir bidang kelautan dan selok-belok Selat Melaka

4.     taat dan setia kepada sultan dan kerajaan Melaka.

5.     bantu bawa barang dagang ke kapal pedagang .

6.     bekalkan hasil laut untuk kegiatan perdagangan

7.     Menurut Tome Pires & de Barros pusat petempatan Orang Laut di Bentan, Temasik dan Lingga.

e)     Ikatan konsep daulat.

1.     Parameswara dibantu oleh rakyatnya :

i. Orang Melayu

ii. Orang Laut

iii. Orang Asli.

2.     Orang Asli bekalkan hasil hutan .

3.     Orang Laut bekalkan hasil laut dan menjaga keselamatan Selat Melaka.

4.     Orang Melayu menjadi ketua-ketua masyarakat

5.     Orang Melayu dilantik sebagai pembesar seperti hulubalang dan biduanda dalam pentadbiran Melaka.

(4) Rumusan

  1. Parameswara  bijak mengatur strategi.
  2. Sifat kepemimpinan dan wawasan Parameswara sewajarnya dicontohi.
  3. Keyakinan dan kegigihan Parameswara telah membangunkan Melaka.

  1. aku x tau says:

    NOTA RIGKAS SEJARAH TINGKATAN SATU BAB 4 DAN BAB 5

  2. aku x tau says:

    PENING PALE SBB PANJANG SANGAT ????????

    BBBBBBEEEETTTUUUUUUULLLLLLLLLLL !!!!!!!!

    CONFIUS LAAA ,,,,,,,,,,,,,,

    PANJANG SANGAT LAAA ,,,,,,,,

    RINGKASKAN LAAAA ,,,,,,,,

  3. ringkas,lengkap dan mudah faham…

  4. renee says:

    panjang sangat, ringkaslah spt others

  5. Ermm….mudah difahami tp..agak panjang..kalau ringkaskan lg..it’s better ;)

  6. ammar says:

    bagozz2 time kasih cikgu

  7. laily_elly says:

    thank cikgu….skarang homework beres!

  8. alia asmi says:

    whoaa , maseh cikgu :) ni nota paling ringkas dan mudah faham :)

  9. ape k0 nak..?? says:

    thankz for this information..bole sye buat untuk perbentangan..

  10. Princess says:

    wow. ada mklumat yg saya blm thu lgi tp ada d sni . confirm lulus pnya . like this !

  11. sam heizy says:

    Thanks cikgu,,saya bleh ulangkaji dengan fakta ringkas ini…thanks a lot,,<3

  12. YayaNna says:

    Thank you for the information ;D

  13. LaraRia says:

    Thank you cikgu!

  14. syila says:

    tq 4 this note…sgt membantu sy…blh buat nota pengajian malaysia jgk??

  15. chinta EINA says:

    thanks for the notes!!!:)

  16. ainulrida says:

    tak faham. kenapa ada yang kata agak panjang? masa saya belajar sejarah dulu, nota ringkas buat sendiri. senangnya budak-budak sekolah zaman ni!

  17. hambaAllah says:

    senang nak ingat……. :) fakta ringkas dan padat ;)

  18. alia natasha says:

    thanks cikgu walaupun panjang but i understand

  19. thanks cikgu seronok saya baca dan buat rujukan.thanks sangat

  20. sofia says:

    aku rase ni dah cukup ringkas daa kod nota nye nii,,
    korang tu je yang malas nak bace.

  21. lily erika says:

    sungguh padat tapi cukup ringkas
    TERBAIKK !

  22. Adli says:

    Assalamualaikum,Cikgu Saya Harap Cikgu Boleh Buat Panjang Lagi DanLebih Detail..Ini Terlalu Ringkas…Dan Tidak Ada Detail sangat.. :(

  23. Reeta says:

    Ini dapat bantu

  24. pyka says:

    THNKS TEACHER . I LIKE YOUR NOTA . . . HEHEW~:’))))))

  25. ryantan says:

    thx u ah help me in exam .lain orang exam baca buku me baca compro leh

  26. faezy yahya says:

    hi there..mintak ambil sedikit maklumat about malaysian history…untuk subject degree saya..or maybe u know which website or blog with english translation??thnks to cikgu azid…

    faezy dubai….

  27. ally says:

    bagus tpi terlalu panjang agak susah difaham..:D

  28. hjan says:

    terima kasih cikgu!!!

  29. adamkm says:

    tak best lah siaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal

  30. Isma says:

    Thanks cikgu……

  31. chal n aimi says:

    cioknya bilajai cijalah niiiiiiii!!!!!!……:D

  32. m says:

    adamkm : x best x payah lah komen dan mencarut

  33. shasha says:

    thank you …. terbaik

  34. Yumni281 Trg says:

    Terima kasih amat bermakna . Nota yang ringkas dan padat. Cepat ingat. :)

  35. arhh .. peningg yee . mne nakk carikk kedatangan british ?

  36. jumi says:

    dengan ini sya rasa senang nak cari maklimat dengan lebih tepat lagi , thank you :D

  37. shafiqah says:

    thank you

  38. zack-tera says:

    it help a lot with my pbs….:)

  39. tharagurl says:

    Oh my sejarahhhhhh

  40. tharagurl says:

    Susahnyaaaaaaaaa sejarah

  41. priya says:

    buat panjang lagi boleh ?????

  42. jessie says:

    thx 4 da info bt its nt really complete ….. i really appreciate it tho cz it helped with my homework n also PBS…. thx n pls make it complete if possible…. thx alot whoever created tis!!

  43. ELF MALAYSIA says:

    Good but there’s still didn’t have some notes that I need
    ???

  44. SHINee World~SONE~Exotics says:

    IAdmit that i love this nota,because this helps me a lot

  45. tranformers4 says:

    aku nk cari apa mksd biduanda tapi lain yg aku dpttttttttttttttttttttt………………..

  46. tranformers4 says:

    tapi senag jgk aku nk buat PBS…..Buka ja laman web ni…………..

  47. tranformers4 says:

    (^)

  48. tranformers4 says:

    (^^)

  49. bdax comey says:

    best jugak…..

  50. Nur iffah syazwani says:

    weeyyy . cukup baguss ni nota

  51. nurain najwa says:

    kenapalah cikgu saya suruh salin. kalau pendek boleh lah

  52. Bugis Village says:

    wahh , siap oh kerja rumah ku , haha . terima kasih bnyakbnyak ahh :D

  53. mitts says:

    awesome notes to study…. at the rite time n simple notes…. lurve it….

  54. yana says:

    best giler!ha………..

  55. Syahirah Muhammat says:

    Best..! Bermanfaat :)

  56. staykool says:

    terbaikkk

  57. Joanne Ooi says:

    Good for me and all Form 1….

    so happy^_^

>