BAB 4 : KEMUNCULAN TAMADUN ISLAM DAN PERKEMBANGANNYA DI MAKKAH

By Cikgu Azid
BAB 4 : KEMUNCULAN TAMADUN ISLAM DAN PERKEMBANGANNYA DI MAKKAH.
( 1 ) Zaman Masyarakat Arab Jahiliah.

http://sheikyermami.com/wp-content/uploads/arab-slave-trade.jpg

a) Apakah pengertian Jahiliah.

1. Jahiliah daripada bahasa Arab iaitu jahala bermaksud jahil, tidak mengetahui atau tiada ilmu pengetahuan.

2. Masyarakat Arab Jahiliah ialah masyarakat yang hidup di Semenanjung Tanah Arab selepas runtuhnya empangan Maarib di Sabak hingga turunnya wahyu Allah s.w. kepada Nabi Muhammad s.a.w.

3. Mereka tidak menerima ajaran para nabi dan rasul sebelumnya seperti Nabi Ibrahim, Nabi Ismail, Nabi Musa, Nabi Isa.

4. Zaman ini dianggap zaman kegelapan kerana mereka tidak menyembah Allah Taala, mereka menyembah berhala dan menyembah anismisme.

5. Mereka juga tiada nabi, rasul dan kitab suci.

6. Akhlak mereka rendah – kejam, angkuh, degil.

b) Ciri – ciri masyarakat Arab Jahiliah.

1. Dua golongan iaitu Badwi ( tinggal di gurun dan pendalaman) dan Hadari ( tinggal dipesisiran pantai).

2. Mengamalkan perbuatan tidak bermoral – judi, zina, arak.

3. Pemabuk dianggap telah menjadi lelaki sempurna.

4. Wanita dipandang rendah – tidak mewarisi harta ibu bapa, bayi perempuan ditanam hidup – hidup (dianggap menjatuhkan maruah keluarga).

5. Lelaki boleh berkahwin dengan beberapa wanita dan sesiapa sahaja yang disukai.

6. Perniagaan – berasaskan riba, merompak/merampas satu kewajipan, orang kaya menindas orang miskin.

7. Kepercayaan – menyembah berhala, pokok, menilik nasib.

8. Agama samawi – Kristian, Yahudi, Hanif.

9. Sistem kabilah – berpuak – puak dalam suku tertentu, sangat taksub/fanatik dengan suku sendiri, diketuai oleh syeikh (seseorang yang disukai, dipersetujui ramai, berani, gagah).

10. Semangat assabiah – semangat kesukuan melampau, terikat dengan peraturan kabilah, sanggup menuntun bela demi diri dan kabilah.

11. Keadaan geografi panas kering kontang- menbawa sikap ingin berperang, kacau – bilau contohnya perang al – Basus.

( 2 ) Nabi Muhammad s.a.w. sebelum menjadi rasul.

http://www.ispi-usa.org/muhammad/muhammad.jpg

a) Kehidupan Nabi Muhammad s.a.w. sebelum menjadi rasul.

1. Nabi keturunan Qusai bin Kilab (pemimpin Arab Quraisy).

2. Keluarga nabi mengusai Makkah, Kaabah, telaga zamzam.

3. Keturunan nabi bijak mentadbir Makkah dan bijak berniaga.

4. Bapa baginda ialah Abdullah bin Abdul Muttalib, ibunya ialah Aminah bt. Wahab.

5. Nabi dilahirkan pada tahun 570 M (Tahun Gajah) di rumah datuknya dan diberi nama Muhammad bermaksud terpuji.

6. Bapa nabi meninggal dunia ketika nabi dalam kandungan

7. Nabi menyusu dengan Halimatus Sa’diyah.

8. Pada usia 6 tahun ibu nabi meninggal dunia dan nabi dipelihara oleh datuknya. Kemudian datuknya meninggal dunia lalu dipelihara pula oleh datuk saudaranya Abu Talib.

9. Pengalaman hidup – mengembala kambing bapa saudaranya, berniaga di Syam ( usia 12 tahun ).

10. Kerasulan nabi telah diramal oleh pendeta Nasrani bernama Buhaira ketika rombongan perniagaannya singgah di Basrah.

11. Kemudiannya baginda menjalankan perniagaan Khadijah bt Khuwalid bersama – sama Maisarah ( hamba Khadijah ). Sifat terpuji baginda menyebabkan keuntungan berlipat kali ganda. Akhirnya nabi berkahwin dengan Khadijah.

b) Keperibadian Nabi Muhammad s.a.w.

1. Empat sifat terpuji nabi ialah benar, dipercayai, menyampaikan dan bijaksana.

2. Nabi digelar Al – Amin kerana dipercayai dan tidak pernah berbohong.

3. Sifat amanah menyebabkan Khadijah memberi modal yang besar kepada nabi.

4. Sifat kepimpinan baginda dilihat ketika menyelesaikan persengketaan meletakkan batu Hajar Aswad.

5. Nabi ketua keluarga contoh – membantu isteri memasak, menampal kain koyak, melayan anak.

6. Anak diberi pendidikan agama dan nabi menjadi teladan kepada anak – anak.

7. Baginda merendah diri – bergaul dengan orang kaya, miskin, tua, kanak – kanak.

8. Sifat pemaaf – contohnya mengampunkan kaum Quraisy ketika membuka semula Kota Makkah.

9. Sifat bijaksana – Perjanjian Hudaibiyah yang berat sebelah akhirnya menyebarkan agama Islam.

10. Bertahannuth (mengasingkan diri beribadat ) – di Gua Hirak.

11. Baginda sabar dan tabah mendaki Gua Hirak, di Bukit Nur.

12. Pada tahun 610 M menerima wahyu pertama.

( 3) Nabi Muhammad s.a.w. menyebarkan Islam di Makkah.

http://madinamasjid.net/site/images/cartoon7.jpg

a ) Kerasulan Nabi Muhammad s.a.w.

1. Wahyu pertama – surah al – Alaq 1 – 5 yang memerintahkan umat Islam membaca. Islam menggalakkan umatnya membaca dan membuat kajian. Ilmu yang dituntut mestilah ilmu yang membina masyarakat.

2. Wahyu kedua – surah al – Muddasir ayat 1 – 7 yang mengisytiharkan nabi sebagai rasulullah dan wajib menyampaikan Islam kepada seluruh manusia.

3. Selepas itu nabi terus menerima wahyu dan menyebarkannya.

4. Perkara utama yang ditekankan ketika ini ialah akidah.

b ) Cara penyebaran Islam di Makkah.

1. Pada mula secara rahsia selama 3 tahun – ditujukan pada ahli keluarga nabi, para sahabat, dan kaum kerabat.

2. Secara terbuka selama 10 tahun – cara terang – terangan selepas menerima perintah Allah.

3. Pengislaman secara rahsia – Khadijah bt Khuwailid ( isteri ), Ali b. Abu Talib ( 10 tahun – sepupu ), Abu Bakar al – Siddiq ( sahabat baginda yang kemudiannya mengislamkan Uthman b. Affan dan al – Arqam b. Abu Arqam yang menjadikan rumahnya pusat kegiatan Islam di Makkah ).

4. Pengislaman secara terbuka – kepada keluarga Abdul Muttalib, ceramah di rumah Ali bin Abu Talib tetapi ditolak kuat oleh Abu Lahab ( bapa saudara nabi ).

c) Penerimaan terhadap Islam peringkat awal.

1. Ahli keluarga menerima secara rahsia (jumlahnya kecil).

2. Hamba memeluk Islam kerana layanan yang sama oleh Islam seperti Bilal b. Rabah, keluarga Yassir.

3. Mereka diseksa – Bilal dijerut lehernya oleh tuannya, Yassir dan isterinya dijemur di padang pasir hingga mati syahid.

4. Nabi menyebarkan Islam secara berhikmah dan lemah – lembut, tiada paksaan untuk memeluk Islam.

5. Nabi menanamkan iman yang kuat, harta bukan ukuran tetapi kesabaran dan pengorbanan yang diutamakan.

6. Nabi menunjukkan teladan positif – berakhlak mulia, kuat mental, fizikal, rohani dalam mencari kejayaan.

d) Penentangan terhadap Islam peringkat awal.

1. Cara penentangan ialah dengan menggangu baginda ketika bersembahyang (meletakkan benda kotor di tengkuk nabi), mencemuh dan ingin membunuh nabi.

2. Faktor penentangan kerana perbezaan kepercayaan antara Islam (menyembah Allah) dan Quraisy (menyembah patung).

3. Islam ditentang kerana pertentangan sistem sosial seperti konsep persamaan taraf dan perbezaan darjat, konsep persaudaraan dan assabiah, amalan keji seperti mencuri dikeji Islam tetapi diterima Quraisy.

4. Quraisy menanggap menerima Islam bermakna tunduk kepada kepimpinan nabi maka kuasa politik akan terganggu.

5. Dari segi ekonomi penerimaan Islam akan mengugat perusahaan membuat patung.

6. Penentangan juga dilakukan melalui syair Quraisy.

7. Quraisy juga merasuah nabi dengan wanita cantik dan harta tetapi ditolak baginda.

8. Nabi sekeluarga juga pernah dipulaukan selama 3 tahun tetapi dilindungi oleh Abu Talib.

9. Nabi juga dibantu oleh wanita seperti Khadijah, Aisyah, Ummu Salamah dalam menghadapi cabaran sama ada di Makkah mahupun di Madinah.

e) Nabi Muhammad s.a.w. menyelesaikan masalah.

1. Penentangan kian hebat selepas Abu Talib dan khadijah meninggal dunia.

2. Nabi membenarkan orang Islam mendapatkan pelindungan di Habsyah.

3. Nabi dan Zaid Harithah ke Taif tetapi kurang berkesan.

4. Nabi tetap sabar sehingga akhirnya berhijrah ke Madinah.

5. Penghijrahan ke Madinah setelah menerima perintah Allah dan telah dijemput oleh suku Aus dan Khazraj.

  1. phantom says:

    nota ringkas dan padat.

    ps:// yg atas2 tuh x malu ke korg ni kata x paham sej bab 4 nie.. dh lah org islam, PAI pun blajar bende yg sama..-_-^ aq nie bukan islam pn bleh paham. ==|| haish2 manusia akhir zaman nie, semua nak harapkn orang wt pe, baca lah dulu teks dlm buku teks tuh baru tengok nota cg. KLU TRUS BACA NOTA NI MMG X YAH NAK PAHAM!

  2. makkaupink
    ayahkaubiru
    abangkauhijau
    kakakkaukuning
    adikkauhitam
    keluargakaupowerrangers

  3. hmmmmm.... says:

    hmmmmmm…sejarah sejarah…..

  4. rider kl-seremban says:

    yowww yowww wassap yowww apahal nota sikit jer yowww….muka surat buku sjarah fly ker ? walawei yowww stailo

  5. lancau pala butuh says:

    Lancau tk paham pa dh kote kecik

  6. AMIR says:

    Pt3 mmng la dpt A.. sbb buat kerja khusus… sumpah..ak xfhm ap2 pun sejarah ni…. tapi A jgk.. kuang2……

  7. Ebo says:

    Assalmualaikum, memang cun lah dan berisi nota ni, setelah saya bandingkan dengan pemahaman saya dengan sejarah yg diajar melalui buku teks, memang berkait rapat. Betul tu, sejarah memang senang jika difahami, hayati dan sering dibca. saya juga awalnya semasa tingkatan 1 hingga 3 tak faham sejarah. dah nak tibe pt3 dengan terbuka hati saya nak betul2 score. alhamdulillah sejarah saya A untuk pt3. keputusan pun ok juga 6A dan yg lain semua B. 🙂

  8. kukakaku says:

    this is the best notes i am going to use it to cheat on my exam if i get all corect i will surely promote this page as the best cheat refference

  9. ikmal says:

    boek ahh semat syal nota sejarah nie rase senang je
    thx cikgu

  10. Arnold says:

    terima kasih

  11. lily says:

    saya nak cakap lemah tak lemah,nak cakap okay tak okay.tapi taktau nape setiap kali sejarah,saya takot sangat sampai ade sekali ni tak tidoo malam.

  12. CikKucing says:

    SUSAHNYA SPMMMMM!!!!!!!! >_<"

  13. pijat says:

    thanks sngt membantu 🙂

  14. yoogesan says:

    thanks cikgu …….its very helpful ….thank you very much

  15. Hasannngg says:

    Fuhhh , alhamdulillah .. Trimas cg atas nota yang ringkas tapi amat padat . siap juga saya menyiapkan tugasan yg dberikan cikgu sejarah di sekolah saya . hehehe .

  16. Cikgu Azid says:

    Wasalam…sejarah itu mudah.Nak tak nak nak nak awk mmg kena terima hakikat sejarah perlu dibaca,difahami,dihayati dan ditulis kembali dalam bentuk latihan.Ni ada tips utk awk :

    http://cikguazid.com/2011/06/teknik-belajarstudyskor-sejarah-cara-sempoigilakk/

  17. Ana Mardiana says:

    Assalamualaikum cikgu,mohon tips² untuk kuasai sejarah nii
    Time pt3 tu Alhamdulillah sy blh lgi nak target sbb minat yg mendalam sampaikan kartun² yg berkenan sejarah form 3pun sy mula minat baca dkat perpusta,sedangkan sy x mitnatpun baca kartun² nie tpi
    Skrg. . masuk je form 4 niee rasa mcm dah tak minat lgi dahh . . entah kenapa hilang semangat cikgu :(, mohon simpati cikgu,kerana ilmu ;(

  18. linda kim says:

    saya dri form 1 smpai skrg (form 4) mmg xprnah dpt A dalam sejarah even ckgu bgi exam dlm bntuk objektif shaja psti dpt B or C… mcm mna hndak dpt A dlm sejarah ? A- pun jdi lah… tringin hendak dpt A dlm sejarah… klau dlm bab nk mnghafal mcm nk hafal nama tmpt , tahun , nama2 tokoh mmg susah lah sbb sya ni jenis cpat lupa…

  19. syaf_q says:

    hello…saya bca…ad sedikit pmbetulan

    8. Pada usia 6 tahun ibu nabi meninggal dunia dan nabi dipelihara oleh datuknya. Kemudian datuknya meninggal dunia lalu dipelihara pula oleh datuk saudaranya Abu Talib.

    (oleh bapa saudaranya,abu talib)

  20. TheSenpai says:

    nisya, senang je sbnrnya kertas sejarah ni… apa yg kta prlukan adalh bahan maklumat yg byk sbb time sy dulu2.. sblm hari exam sej krtas 3, soalan x diberi, cuma tajuk shj, jd kta perlu cari seberapa byk maklumat yg boleh dcari contohnya dri internet, buku rujukan dan lain2.. cuma mslahnya masa yg x ckup ketika nk jwb esei.. tp mslah ni dpt dielak dgn berlatih utk mncari dan mnysun ayat dgn maklumat yg kta prolehi.. 🙂 btw cantek nota cg azid ringkas dan padat

  21. nisha says:

    cikgu saya tidak faham mcm mana nakbuat sejarah kertas 3 pls tolomg cikgu

  22. nzryn says:

    saye rase cg silap taip ni bahagian sbelum krasuln!sorry

  23. nzryn says:

    abu talib bapa saudara bukan atok saudara kan?

  24. aida dayana says:

    cikgu , hmm . nak tanya macam mana nak lebih faham sejarah nie if kalau kita asyik baca jee .. ada tak cara lain untuk lebih memahami sejarah .. maklum lah saya sejarah kurang faham sikit …

  25. Hakim Saiful says:

    terima kasih banyak cikgu. disebabkan nota sejarah ni lah saya dapat siapkan nota sejarah walaupun copy paste je. kalau tidak, habis la saya dibelasah cikgu di sekolah. XP

  26. jihaa says:

    tq cg…. sgt mmbntu… da larh lupa bwk buku teks blik rumah.. sbb ttnggal dkt dorm… kwn sruh search kat tenet… finally jmpe website cikgu. huhu. ?????????… time kaseh cg..

  27. srisubashni says:

    nota yang cekap

  28. lisa says:

    Waww !!!! Singkat but very padatt ..

  29. Mikha says:

    ckgu,susa sngt ka sjrah ne..npa sya xprna dpt “A” pn wlpun da b’kali2 belajar,membaca dan memahami.Bahkan sya cepat lupa ape yg sya bljr..mcm mna nak masuk pkra ptng sej dlm otak kita spya kta xmuda lupa ?

  30. sejarah wajib lulus says:

    thanks… berguna utk saya… lbh2 lg sejarah spm bape hr je lg.

  31. rahman tiger says:

    yeah what’s up hi Mr

  32. Port says:

    Can cikgu take away the freaking advertisement
    Plz.Ty

  33. hakim says:

    terima kasih.. bagi saya sudah cukup..

  34. Lina says:

    Hi,Cikgu.kamu ni include all bab4 kah?

  35. Aiman says:

    terima kasih

  36. Iman Remaja says:

    Hahahahaha..bnda ni okay x? nnti leh aq guna dlm periksa klu okay..huhuhuhuhu.. (^_^)

  37. AC says:

    terima kasih cikgu. memang pendek kew cikgu?

  38. wawa says:

    mcm sial lha blaja sejarah niey,,

  39. ckgu kena tunjuk bentuk struktur

  40. i love u nabi muhammad s.a.w

  41. awesome mr…thank from you

  42. tabi says:

    awesome sir .. Tankiu very Much …

  43. MEMEY says:

    Thank untuk nota cikgu..

  44. katak longkang says:

    makan ayam jom…smbil baca buku sejarah ting 4

  45. nur atikah says:

    nota yang bagus dan mudah difahami

  46. SHA says:

    Memang nota yang bagus . Nota cikgu menjadi rujukan kepada saya . Sebagai pelajar , saya hendak lebih ilmu sejarah daripada cigku . Semoga Berjaya !

  47. Min ying says:

    mengapakah Nabi Muhammad tetap mau menyebarkan Islam di makkah? Kan baginda dah mendirikan kerajaan Islam yg unggul di Madinah?

  48. hamba allah says:

    cikgu. nape x buat sekali dngn sudut maklumat.. kan sudut maklumat tu penting.

  49. yan ensem says:

    palat anjing mnghina ckgu!

  50. cikgu ni bajet bagus jee , blah laa

  51. syakil baling says:

    cikgu ni dah cukup pakar ke dalam subjek sejarah ni.? -_-‘

  52. alif palat says:

    cikgu lain kali bagi bnyak skit nota , klau bnyak ni confem la fail spm . bgi bnyk skit tau .
    bye2 cikgu , i love u . mmmmuuuaaahhhh .

  53. salman says:

    cikgu harus bgi dalm bntuk esei . okay ?

  54. weren says:

    cikgu,sa lemah dlm kerts 3 ne .. ?? tlg bg cntoh bgaimana m’mbuat esei.. 🙂

  55. fieyza says:

    slam…cm nie na jwap solan sj nie??

  56. syuhada says:

    ckgu sye ta fham pape pn psal sj nie..tlg la sye nie

  57. Nota yang padat, ringkas dan efektif untuk para pelajar. Usaha yang baik (y)

  58. tiya says:

    Terima kasih… akhirnya nota sjarah sya di jgak.. nota yg rngkas dn mdah dfahamii.. ^^

  59. yoges says:

    cikgu adetak paper 3 sejarah?

  60. yoges says:

    cikgu adetak kertas 3 sejarah???

  61. beyla harry says:

    Assalamualaikum,…sye lmh dalam menulis esei r cikgu,..apew patut sye buat????

  62. PELAJAR SPM says:

    macam mane nak ingat sejarah yang lepas contoh nya tingkatan 3 dan 4 ??? cara yg senang sekali…tolong jelaskan

  63. AIRIZQ AINI says:

    saya sekarng x perlu lnguh2 tngan mnyalin nota….sebab ad nota rngkas dan padat skrng

  64. Maliq says:

    Thankz Again xD

  65. faiz says:

    cikgu ape maksud penyebaran islam di makkah dan reaksi masyarakat arab

  66. Syafiqah says:

    Salam cikgu. ada tak contoh soalan dan teknik menjawab dengan betul untuk sejarah kertas 3 ?

  67. jue says:

    cikgu,cm ner nk stdy sjrah time last2 minit cm nie?

  68. ziesyah salleni says:

    gud..easy to understand..4me am very weak in tiz chapter especially all abt islam..1 factor is because am not a islam..so it become difficult for me..but now atleast i can understand the content..now i can relief myself dun have to worry..now my only step is to start reading all the notes publish here..then i can score well in my exam..10xx very much..god bless u..

  69. mogana says:

    its really help 4my revision

  70. najwa says:

    salam cikgu…mcm mne sye nak dapatkan jawapan kertas 3 niy…
    ia mengenai tentang nabi muhammad (saw)mempunyai keperibadian yang mulia ~
    bagaimanakah sifat terpiji nabi muhammad ini dapat diterapkan dalam menjayakan konsep 1 malaysia .. sye harap cikgu dpt memberi jawapan sebelum 15/10..hmmm…

  71. AF says:

    Salam, cikgu yg mana satu nota yg membawa kepada Latar Belakang Tamadun Islam di Makkah? Tak pandai nak cari yg mana yg tepat sekali.

  72. MIERA says:

    CIKGU MACAM MANA JAWAP SEJARAH PAPER 3 NIE………CIKGU BOLEH BAGI TIP SIKIT

  73. Jojie carine says:

    Senang ny nk ingt sej klu smua nota cam gini..

  74. unlly nur says:

    thanks……

  75. Evilray says:

    seriously can cikgu delete tat adds? it block the words!

  76. kennymynewbias says:

    the adds are annoying!! kacau orang nak baca!

  77. Shin Yi says:

    Cikgu.adakah semua maklumat dalam sejarah perlu kita ingat?Misalnya nama tempat dan nama orang ?Tqvm cikgu.

  78. terima kasih cikgu sbub bg nota ringkas dan padat …
    insyaallah… I will score history A+ 🙂

  79. Charlotte says:

    teacher, your notes are awesome! (:

  80. Musrifah says:

    cikgu….subjek paling saya risau…..bagi laa saye tipsss……

  81. Nur Asmika says:

    Assalamualaikum ckg.. trma ksh sbb nota2 ringkas ni telah bantu sy untuk lbih fham bab 4.. sehingga sy boleh membuat pembentangan dgn baik tntg bab ini..

  82. Nur Hazizah says:

    Assalamualaikum Cikgu. Nota cikgu amat membantu saya memahami tamadun islam. Terima Kasih cikgu. 🙂

  83. sarwhin says:

    cikgu saya tak dpt ingat poin sejarah…….. Sye lupa apa yg sye baca semalam……bgmn nak ingat???????

  84. cuter girlz says:

    time kasih cikgu!!!!!!!!!!!

  85. cikgu macam mane na hafal sejarah dgn mdah???
    tambh2 lagi spm 2013 ade paper3 untok sejarah….

  86. cikgu…macam mane nak hafal sejarah???
    tambh2 lagi spm 2013 ade paper 3 untok sejarah…

  87. zahid360++ says:

    tq…..nota yg lengkap…….

  88. aniyzah says:

    cikgu blh ajr sye cm nak kuasai subjek sejarah nie….sye nie lemah dlm subjek sej nie.cikgu…sy risau lh dengan subjek sejarah…bab thn 2013 kn mesti lulus sej.tolong lh sy cikgu…

  89. nurshana says:

    bukan sahaje kegunaan skolah menengah, tpy bergune juge untok sye yg menuntut di IPT.. owesome.. muahhh:)

  90. ain says:

    tq,untuk nota ni..xpayah baca buku teks..banyak2 pening..cukuplah sekadar nota yg ringkas dan padat..banyak nk kena hafal..tq again

  91. naim says:

    wa bagus la nota ni ringkas elok

  92. actrafhana says:

    salam, cikgu…
    sejarah senang apabila kita try baca dan fahami… tp bila saya baca je subjek sejarah tu, mulalah mata pun kuyu mengantuk macam dah seribu tahun tak tidur….
    s0 i just wanna ask you, if you have an another way for me to score in this subject… do you?

    your advice will be a pleasure for me….. 🙂

  93. awang 3> says:

    hello cikgu..
    cuba cikgu bagi cara yg paling efektif dalam memahami sejarah dalam masa yg singkat..
    kerana segala bacaan selama ni lupa selupanya..
    tapi harapan saya terjumpa blog ni…
    tolong lah saya cikgu…

  94. anis safila says:

    sya nk thu mcam mna erk nk ingat nota sjarah?sya ska sgat tentang sjarah

  95. sarazqa ieyazara says:

    sya rsa sjarah bahsa yg mdah tapi sukar dfahami dn ssah nk ingat .rsa mcm nk pecah kpala bla nkl ingat sjarah nie knapa erk?sya nk ucapkn tima ksih krna menbri nota ini

  96. SMILEY says:

    CIKGU<CMNA NK WT ESEI?

  97. Aisyah S. says:

    Cikgu, saya suka copy notes cikgu untuk buat nota sejarah. Tapi…. advertisements kat tepi ini sangat annoying sbb dia tak boleh stop bergerak. Heheheheheeheh..CIkgu boleh buangkan? 🙂

  98. kaitlyn says:

    Cikgu,saya ingin lulus dalam Spm sahaja…
    Bab yang mana saya perlu fokus sahaja boleh lulus??

  99. nak ingat sejarah nie senang je bace 2@3 ingat lah nanti

  100. Nuraynaa says:

    Cikgu, sejarah makin susah lah . form4 tahun ni mulkn format baru , macam mane ni ? . dn kenapa kala saya dah hafal n stdy , nak ingat balek tu . ya allah susah gilee . stress sayaaaa :'(

  101. Terima kasih,Cikgu Azid kerana memberikan nota-nota yang menarik dan ringkas.Sekali lagi terima kasih..

  102. Kingsley says:

    thanks

  103. abdul.rahman says:

    apakah maksud jahil jahil cikgu?
    boleh tak cikgu azid terangkan dengan lebih mendalam tentang zahil?

  104. shah says:

    terima kasih cikgu,saya sebenarnya seorang pelajar yg minat juga la dgn subjek sejarah ni ttp bila saya apabila masuk tingkatan 4 saya rasa sejarah membosankan dan susah difahami ttp dgn nota cikgu saya rasa sejarah kembali sbg subjek kegemaran saya semula.
    sekali lagi terima kasih cikgu…….

  105. fitriSMKPP14(1) says:

    terima kasih kpd ckgazid.. saya mudah memahami ttg sejarah sekarang kerana laman ini mempunyai nota yg ringkas dh mudah di fahami.. Saya juga menggunakan nota ini utk presentation di dlm kelas. terima kasih. from SMK Putrajaya Presint 14, Putrajaya

  106. amelyia says:

    nak download leh tak??

  107. Nasiruddin says:

    Nota ni amt ringkt dan padat .. trima ksih .. 😀

  108. akira mio says:

    ;D ske sngat laman nie lengkap 😀 cikgu thnkzz bnyak2 nota nie bnyak membantu sye ^^~
    huhu cikgu dr form 1 smpai form 5 sekng sye mmg slalu time bca nota sejara sye slalu bca cm buku crite . .sJ mmg senang la

  109. Afidatul Athirah says:

    Ckgu,enth nape PMR dpt A,tapi naik form 4 tak boleh nak score.

  110. Afidatul Athirah says:

    nota bab 4 nie mmg skit je ker?

  111. liza says:

    cikgu …sye x phm ..kalau soalan minta faktor2 penentangan penyebaran agama
    kena tulis kesan& faktor KE???

    terima kasih ..blog cikgu b’manfaat

  112. shazleen says:

    salam . cikgu , saya begitu tidak meminati pelajaran ini . pmr saya pon tak boleh a . saya tak pernah dapat a untuk mata pelajaran ini . saya susah untuk mengingati dn menghafal nota2 yg diberi . cikgu mohon bantu saya !

  113. Nadia Sabrina says:

    Terima kasih banyak-banyak Cikgu kerana sudi menulis nota untuk Bab 4 ni.(:

  114. Haba says:

    Info yang sangat menarik. Terima kasih. Kalau nak baca banyak lagi berkenaan Tamadun Islam dan Asia juga jom baca kat sini http://titas-haba.blogspot.com TQ.

  115. mohd rizal amri bin ramli says:

    sejaarah amat penting bagi setiap umat islam kerana sejarah kita dapat mengatahui cara cara hihup dan tamadun kita.you the best ckgu azid.teruskan…………

  116. afila says:

    saya suka sej time saya form 1 n 2 je…masuk form 3 until now 5…saya mula x bermint dgn sej

  117. azul says:

    semoga semua pelajar STPM & SPM akan memperolehi keputusan yang cemerlang.. Sekiranya pelajar berusaha.. InsyaALLAH.. ASSALAMMUALAIKUM…

  118. mirajb says:

    nota ringkas,padat,tepat,,,terrrrbbbbbbbbbaaaaaaaiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!

  119. azwaasyaa says:

    sejarah oh sejarah,,,,knape ssh,,,especialy pper2…ad esei…

  120. fazim says:

    cikgu camne nk hafal semua bab sejarah dlm masa 4 hari

  121. menaga says:

    ha………..ha……ku nie suka nak baca sejarah……….dan juga nota nie help untuk i lah………ku sangat gembira bila baca nota nie…………..

  122. geer says:

    i like this note because it’s easy to memorize and easy to do a small notes

  123. Cikgu Azid says:

    wasalam..kebanyakkan sejarawan bersetuju menyatakan bahawa permulaan Tamadun Islam dikira apabila turunya wahyu. Namun ada juga yg berpendapat Tamadun Islam bermula selepas penghijrahan Rasulullah ke Madinah. (Ini merujuk kepada makna Tamadun oleh Prof M.A.J Beg) yang menyatakan tamadun merangkumi pencapaian manusia dalam bentuk kota, skrip, kesenian, seni bina, agama, undang2 dan politik. Dan ini ada di Kota Madinah. Kalau tarikh turun wahyu ni, boleh ambil tarikh turun wahyu yang KEDUA iaitu 17 Ramadan sebelum hijrah (6 Ogos 610M). Boleh sy tau awk student mana?

  124. hstry stdnt says:

    assalamualaikum… this is my first time sy view ckgu punyer blog.. tq ats info ckigu.. saya bukanlah stdnt cikgu.. tp disebabkan kursus yg saya ambil adalh sej. maka mana2 blog yg berkisar ttg sej akan sy singgahi.. sbnrnya sy dlm prss bikin assgmnt.. kompius nak tahu la.. mmg kita tahu tamadun islam bermula apabila turunnya wahyu kpd Nabi Muhammad saw.. tp tahun berapa ianya bermula? adakah perlu diambil kira bermulanya tamadun terebut apabila turunnya wahyu? mohon pertolongan cikgu~~ sekian~~

  125. nyna says:

    ringkas+padat . great job =)

  126. husna says:

    salam cikgu,boleh x cikgu bagi sedikit tips untuk sucess dalam subjek sejarah? selain itu, bagaimana nak elakkan tidur dalam kelas ketika subjek sejarah? dan bagaimana caranya nak meminati sejarah?i very2 need ur help..tq

  127. Cikgu Azid says:

    Your welcome,share 4 care..cikgu takde hal punya..asalkan memberi manfaat kepada kalian semua.. ;p

  128. aleaXD says:

    Cikgu Azid, saya telah sebarkan website cikgu Azid , hopefully you don’t mine, because i was too excited about your superdupergreatnotes that you made it, so i decide to share with all of my friends 😀 and they all really love it , so Thank You Cikgu Azid 😀

  129. hazmin says:

    bagusnya note ni… ingatkan nak beli buku rujukan tapi nasib baik jumpa website ni ^O^ Trima Kasih Cikgu Azid sbb buat nota ni 🙂

  130. atiqah says:

    saya lemah dalam esei sejarah.apa yang perlu saya lakukan?

  131. muhammad syazwan says:

    sudut…ni memang palinng terbaik yg pernah saye lihat selama..ini…

  132. blossom says:

    MEmudahkan dan membantu.. ttp jika dirujuk pada buku teks ada yg tidak lengkap sedikit . Harap bly masukkan nota ” sudut maklumat ” yg terdpt di buku teks. Itu juga penting. Walaubagaimanapun , terima kasih kerana membantut pelajar kusut ini.

  133. Cikgu Azid says:

    Hahaha..fenomena biasa la tu.Bukan minat berkurang,tapi kurang usaha,itu je.Kalu awk paksa diri utk memahami subjek Sejarah.sape2 pun leh jadi otai. So ye,kembalikan ke OTAI an anda. Hehehe

  134. nadine says:

    Cikgu, dulu waktu PMR saya sukaaa sangat sejarah. Macam Otai sejarah dah saya dulu 😛 ceeeh 😛
    But, lepas masuk form 4, saya tak tahu kenapa minat saya berkurang. Gred saya juga menurun A, pergi ke D.

  135. miera says:

    sbjek sj nie bez tpi pyh nk ingat la..

  136. darshu says:

    nota yang padat dan memang efektif:))

  137. aina says:

    nota yg sgt ringkas dan padat…..=D

  138. husan ali says:

    blh cikgu bagi lebih bnyak notA??

  139. Cikgu Azid says:

    Jgn risau yanie,insyallah lulus tu dalam tangan..tips untuk menjadi otai sejarah..baca dan jangan hafal. Tapi cuba fahamkan pengajaran yg terdapat dalam penceritaan sejarah itu. Contohnya Eropah pernah mengalami zaman gelapnya. KENAPA?? Cuba yanie fahamkan tetapi jangan hafal. Selamat mencuba..

  140. YANIE says:

    cikgu,saya sangat lemah dlm subjek sjarah ny…
    jd,cmne sye nk lulus ??
    skrg sye tgah usaha untuk byk study subjek sjarah ny…

>