BAB 9: MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA

By Cikgu Azid
BAB 9: MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA
Dasar-Dasar Luar Malaysia
Perkembangan Dasar Luar Malaysia

Tahap Pertama: Tunku Abdul Rahman ( 1957 – 1970 )

• Dasar pro-Barat yang antikomunis

• Dasar berbaik-baik dengan negara jiran dan Komanwel

• Ia dilaksanakan disebabkan faktor politik,ekonomi dan sosial.

• Faktor politik merujuk kepada ancaman komunis.

• Malaysia mendapatkan bantuan pertahanan daripada negara-negara Komanwel.

• Malaysia menandatangani Perjanjian Pertahanan Inggeris-Tanah Melayu (AMDA) 1956.

• Dasar berbaik dengan negara jiran disebabkan timbul krisis selepas Malaysia mencapai kemerdekaan seperti konfrontasi dengan Indonesia,terputusnya hubungan dengan Filipina (1963-1965) dan keluarnya Singapura daripada Malaysia.

• Malaysia menandatangani beberapa perjanjian dan menubuhkan ASA 1961 dan Maphilindo pada 1962 serta ASEAN pada 1967.

• Faktor ekonomi pula memperlihatkan pergantungan Malaysia kepada Britain.

• kerana Malaysia anggota blok sterling,mengharapkan permintaan negara Barat

• terhadap hasil timah dan getah dan pelabur Britain masih menguasai peratus yang besar dalam ekonomi Malaysia.

• Bagi mengurangkan kebergantungan ini,Malaysia yang mengamalkan pasaran bebas

• Mula membina rangkaian perdagangan dengan negara-negara lain seperti Jepun.

Tahap Kedua: Tunku Abdul Razak (1972 -1976) & Tun Hussein ( 1976 – 1981 )

• Mengamalkan dasar berkecuali dan berbaik-baik dengan semua negara.

• Perubahan ini disebabkan kurangnya peranan AMDA dan kurangnya pengaruh Britain di timur

• Ia juga kerana pergolakan yang berlaku di Vietnam.

• Mengisytiharkan ZOPFAN

• Menjalin hubungan diplomatik dengan negara berfahaman komunis seperti China.

• Menjalin hubungan diplomatik dengan Vietnam pada 1976.

Dato Seri Dr.Mahathir Mohamad ( 1981 – 2003)

• Dasar tahap ini mengekalkan dasar tahap kedua tetapi memberi penekanan kepentingan ekonomi.

• Malaysia menjalin hubungan yang lebih erat dengan negara ASEAN,seperti menyelesaikan krisis Vietnam dan Kampuchea.

• Memperkenalkan Dasar Pandang ke Timur pada 1982 dengan menggunakan Jepun dan Korea Selatan sebagai model pembangunan.

• Malaysia mempertingkatkan hubungan dua hala dengan negara lain menerusi

• lawatan yang dilakukan oleh Perdana Menteri,Dato Seri Dr Mahathir ke negara Afrika,Amerika Selatan Caribbean dan Pasifik Selatan.

• Melalui siri lawatan ini,Malaysia menandatangani perjanjian perdagangan dua hala.

• Malaysia menjalin hubungan dengan negara Dunia Ketiga.

Malaysia Dalam Pertubuhan Antarabangsa

Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM);

• Dalam Sidang Kemuncak Ke-7 di New Delhi, Malaysia membuat usul isu Palestin, kerjasama ekonomi dan isu Antartika (1 contoh sahaja)

• Dalam Sidang Kemuncak Ke-8 di Harare, Malaysia mengemukakan cadangan menghapuskan dasar apartied

• Dalam Sidang Kemuncak di Belgrade, Malaysia dipilih sebagai Naib Presiden

• Malaysia menjadi ahli Kumpulan 16

• Malaysia menjadi tuan rumah Persidangan ke-13 tahun 2003 yang membincangkan isu Palestin, isu Iraq dan usaha menghidupkan kembali peranan NAM (1 contoh sahaja).

• Deklarasi Kuala Lumpur menekankan usaha menghidupkan kembali NAM dan penyataan bersama telah dikeluarkan tentang kedudukan Palestin dan serangan Amerika Syarikat terhadap Iraq.

Negara-Negara Selatan;

• Suruhanjaya Selatan-Selatan(3S) merupakan idea Dr. Mahathir Mohamad semasa Sidang Kemuncak NAM di Zimbabwe.Dikenali juga negara Dunia Ketiga

• Strateginya adalah dengan menubuhkan Kumpulan 15 (G15) pada tahun 1989.

• Sidang Kemuncak G15 pertama di Kuala Lumpur pada tahun 1990

• Projek 3S iaitu kerjasama dalam bidang sains dan teknologi, penubuhan Pusat Pertukaran Data Pelaburan Perdagangan dan Teknologi Selatan di Kuala Lumpur.

• Malaysia terlibat dalam projek lain seperti penubuhan Sistem Keistimewaan Perdagangan Global dan penubuhan kemudahan kredit dan mekanisme kewangan pembiayaan perdagangan.

Pertubuhan Persidangan Islam (OIC);

• Tunku Abdul Rahman menjadi Setiausaha Agung yang pertama

• Malaysia menjadi perantara dalam menyelesaikan peperangan Iran-Iraq.

• Terlibat dalam bantuan pasukan perubatan ke Lubnan, Bosnia dan Afghanistan

• Memberi bantuan kewangan kepada negara Islam kurang maju seperti Sudan, Nigeria dan Chad.

• Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Malaysia menyediakan peluang pendidikan

• Malaysia mengesyorkan penggunaan dinar emas

• Memperjuangkan hak dan kebajikan negara-negara Islam

• Menyelesaikan isu Palestin

• Menjadi tuan rumah Persidangan Luar Biasa Menteri Luar OIC berkenaan takrif keganasan global pada tahun 2002.

• Menjadi tuan rumah Persidangan OIC 1974 dan 2003.

  1. phang yuan hua says:

    Good tips, thank you

  2. spm2016 says:

    thankyou cikgu for the notes ! hope that it will help me in k3 spm’16… minta cikgu halalkan ye notes ni terima kasih cikgu

  3. meow says:

    boekkk

  4. budak insaf 69 says:

    ini semua budak-budak insaf spm yang datang ke website ini sebelum spm hahahahahaha (termasuklah saya)

  5. deepadurga says:

    this my facebook gmail

  6. pikalawaa says:

    What is oic?can you explain to me sir?

  7. pikalawaa says:

    time kasih atas nota yang padat iniii.sye mohon cg tlong doakan sye untuk spm sye nanti.saya sukaa sngat sejarah.kami sukaa sngat naa subjek ni.trima kasih skali lgi untuk nota cg.

  8. nik aizad nik hasmi says:

    saya budak paling bijak dalam dunia……..iq saya adalah 180…..muahahahahaha

  9. aizadbuled says:

    saya bulat…….perut saya besar

  10. mary ann says:

    thank you for give tip for spm exam

  11. rizzwan says:

    jhg

  12. jonathan says:

    salam cgu,,boleh x terangkan saya,, ?
    malaysia dan kerjasama masyarakat antarabangsa?

  13. ladd jalil says:

    Tqvm Cikgu for ur good deeds…God bless

  14. sha says:

    thankyou for this note sir 🙂 minta halalkan ya nota yang saya ambil nih buat rujukan. esok trial spm sejarah kertas 2. wuhuu nervous 😀 tapi nota cikgu sgt membantu saya.

  15. Meagan.C says:

    Thanks for all the sejarah nota 🙂 Don’t have to stress out on reading reference book . Easy & well sum up . Well done cikgu 😉

  16. Nathalie says:

    Terima kasih cg. Nota dari Bab 1 – 9 sangat membantu pelajar membuat ulang kaji. Saya telah copy semua nota t5 yang disediakan oleh cg. Thanks again.

  17. Riezman Ariff says:

    Thank you, Doakan Saya dapat A+ sejarah ya!! saya memang minat sejarah..Cikgu boleh bagi nota sejarah ting 4 dan 5 yang ringkas x? sebb mudah difahami.

  18. NadhirahhYusof says:

    Assalamualaikum, boleh tak buat nota sejarah dengan menggunakan video@youtube? hehe mungkin akan lebih senang memahami 🙂

  19. Edwena Olivia says:

    Cikgu bleh tlg bg nota sejarah tingkatan 5 bab 9 seringkas yg bleh tak ? sya punya trial exam spm sabtu nie lh .. Thanks cikgu 🙂

  20. quzami says:

    salam cikgu..mohon copy utk share kepada pelajar nota2 ni..tq

  21. shammin says:

    harap saya dapat score A dalam SPM nanti…amin..

  22. visha says:

    Wow Thank You So Much!

  23. shasha says:

    saye ingin nota ringkas sejarah..

  24. darshini says:

    Cikgu, bolehkah saya minta nota rinkas untuk sejarah kertas 3 yang bertajuk Peranan dan Sumbangan Malaysia dalam Pertubuhan Antarabangsa ?

  25. TiongLow says:

    Cikgu ,bolehkah saya minta soalan dan jawapan ramalan sejarah kertas 3 yang bertajuk Peranan dan Sumbangan Malaysia dalam Pertubuhan Antarabangsa ? Terima kasih atas bantuan !

  26. zaini says:

    hem…sekrg ni Malaysia seslesaikan masalah palestin ke??mcm x nmpk je??? barngan israel pn blh masok dlm malaysia?? najib sumbangkn apa ah untuk OIC?? x nmpk dia backup palestin pon mcm mahatir???mana gemilangny Malaysia dlm dunia islam sekrg???apa punca perhimpunan yg x berlaku pon pd zamn pemrintah sblm ni??? berpa bnyk kerjaan membnteras gejala sosial d klangn remaja di kawasan banda2 maju??? adakah melayu sudah buta dgn duit??? mana yg menampakan negara islam d Malaysia ni??? ada sesiapa blh jawab>??

  27. HonEyMonEy says:

    its not complete ang NG for the students to take this as their note .

  28. islam2u says:

    Assalamualaikum, website ini memang banyak membantu para pelajar termasuk diri saya sendiri. Alhamdulillah dapat keputusan yang baik.. Terima kasih cikgu, 🙂

    Mari Membina Akhlak Berasaskan Akidah Hari Pembalasan

    http://mykompas.mywapblog.com

  29. nana says:

    thanks a lot…halalkan smua ilmu kami…:)

  30. azma husaini says:

    salam..ckgu,,doakan kami student form 5 dlm subjek sej yer……nervous sgt dah nie smpai xdpt nk tdow..

  31. Sya says:

    help me to study sejarah….cm ne nax hafal sej ney dgn mudah ye ckgu?? sej sye lemah sgt2….

  32. yugeshini silviana says:

    cikgu macam mana nak hafal semua ni???

  33. Asha says:

    Salam, cikgu nota nie tak lengkap.

  34. Gugerl says:

    aiehhhh . kenak note tok sik lengkap ?? sik best eyhhh
    gney mok faham kata kunci nyaaaa

  35. Farahwaheeda says:

    Nota bab 9 ni kurang lengkap lh Cikgu Azid :/

  36. yaya says:

    pasal komanwel takde ye cikgu ?

  37. LOVEY says:

    cikgu terbaik ,, trima kasih ,,doakan saya 11A+

  38. LOVEY says:

    nota lebih terperinci sikit boleh tak ,cth:terangkan sikit kumpulan G15,teknologi selatan dll

  39. abc123 says:

    mohon kongsi nota…cikgu azid…saya memang suka sejarah!

  40. JocyJenet says:

    banyak sangat advertisement kat dua-dua belah blog ni, jadi susah pulak nak baca.

  41. Lang ngindang Nabur Menua says:

    terima kasih ckgu…Memang terbaik lah..kalau boleh ckgu,jangan pakai singkatan..thank you!!

  42. anba says:

    doakn sye A+ sejarah…….

  43. anba says:

    cikgu minx halal sume yg saya ambik…..
    time kasih bnyk2 cikgu azid!

  44. ayyuni shafuraa says:

    bgus la blog nie,byk bgi info tntg sej at sye memndang an sy nk exm,thank cikgu~
    doakan kjayaan sy!

  45. juan ganu.. says:

    perang dunia xder….
    xjd2…

  46. fish says:

    slmt sejahtera,cikgu blh bagi nota tentang malaysia dengan isu palestin dalam OIC tak?

  47. suha_misz a says:

    mcm mana nak hafal dgn mudah???

  48. bunga says:

    x de ke nota perang dunia
    nota bab 9 nie macam tak lengkap je…..

  49. Sejarah-LameRz says:

    Minta maaf cikgu azid saye ada masalah tuk tanya.
    Err cikgu saya nak tanya tentang manakah Malaysia Dalam Pertubuhan Antarabangsa yang lain seperti Komanwel dan PBB?

  50. permanent says:

    wow such a good thing in ssssssssssssssssssssss…………………………………??????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  51. eyna says:

    lost confident :'( camna nk hafal semua ni dgn mudah ?

  52. 9.2.1- Dasar2 Luar Malaysia ..
    asas2 penggubalan dasar luar malaysia ..
    penerangan jelas tntg faktor2 nya .. help me ?

  53. Cikgu Azid says:

    hahaha..thankz..;p

  54. kamal says:

    two thumbs up!

  55. Salim says:

    Mmg terbaek la…

>