Sejarah Malaysia : Zaman Prasejarah

Malaysia terdiri daripada Semenanjung Tanah Melayu, yang merupakan bahagian paling selatan benua Asia, dan negeri-negeri Sabah dan Sarawak di Utara Pulau Borneo, yang terletak ke arah timur sejauh 530 kilometer di seberang Laut China Selatan. Tempoh prasejarah negara Malaysia bermula daripada kesan-kesan terawal penempatan manusia yang diketahui iaitu di sekitar 40 ribu tahun dahulu dan…

Read More

Projek Terbaru Cikgu Azid

Bagi memantapkan lagi pemahaman korang dalam subjek Sejarah peringkat Menengah Rendah, cikgu akan menyediakan ruang platform menjawab soalan sejarah secara online. So ye lepas korang layan Facebook,gaming,dan sebagainya, boleh la jawab soalan2 yang cikgu bagi dalam blog Latihan Sejarah a.k.a OTAI SEJARAH. (Sudah dilancarkan tapi soalan2nya belumlah lengkap kesemuanya.Tryla usha2 dulu yer) Link to this…

Read More

Orang Putih “Baca” Mengajar Slang Dalam Bahasa Inggeris, Orang Putih Cakap Melayu

Sangat teruja tengok video ini. Bila orang Amerika mampu bertutur dalam Bahasa Melayu. Agak fasih dan lancar.Hahahaha..siyes rasa cam nak jumpa mamat ni. Kepada yang masih fail bertutur BM,jadikan lah mamat Amerika ini sebagai contoh k? Saluteeeeeeeeeeeeee!!!! P/S : Dah tengok tu komen2 la cikit…hehehehe Link to this post!

Read More

Sejarah Malaysia Yang Kreatif II

Yang ini pula bahagian ke-2. Ianya berkait rapat dengan Rundingan Baling antara pihak kerajaan dan Parti Komunis Malaya. Tapi takleh blah betul, boleh plak diandaikan dalam facebook.  Apa pun,ianya tetap menarik. Saluteeeeeeeee!!! Hope korang enjoy la yer. Thanks kepada Abg Giantpolar..hehehehe.. Sumber Asal : http://funny-profiles-story.blogspot.com Link to this post!

Read More

Sejarah Malaysia Yang Kreatif

Saya memang tabik spring kepada insan yang buat gambar ini. Memang terbaiklah!!! Salah satu medium menarik minat kita untuk memahami Sejarah. Walupun ianya dalam bentuk yang humor, namun ianya tetap mempunyai nilai2 ilmu dan apa yang penting, ianya berkaitan dengan Sejarah. Saluteeeeeeeeee!!!! Sumber Asal : http://funny-profiles-story.blogspot.com Try la lawat blog beliau, memang tak kering gusi….

Read More