Sejarah

Siapa yang tak kenal Bill Gates? Seorang insan bijak menggunakan kemahiran yang beliau ada dan pengasas kepada Syarikat Microsoft. Kata-kat beliau ini sudah cukup untuk memberi sedikit perangsang kepada korg untuk berjaya dalam hidup. Tidak kira dari aspek pelajaran dan sebagainya.

sejarah

Tetapi,ini bukan bermaksud korg boleh tutup buku dan terus main game, g cc layan DOTA dan sebagainya. Jadikan kata-kata Bill Gates ini sebagai semangat utk korg terus berjaya. Even you are a loser in your class, you still can change it.

Sindrom takut Sejarah :

  1. Sejarah Susah
  2. Sejarah bosan.
  3. Sejarah tak beri erti,belajar perkara yg tak beri manfaat.
  4. Sejarah mengantuk.
  5. Sejarah tak faham.
  6. “Heeee..aku tak boleh subjek baca2 ni..meluat!!”
  7. “Sejarah kena hafal. Wa mayak takuttt..wa mayak langsi ooo..”

Ok guys,tolong dan tolong ubah tanggapan ini k? sampai bila anda nak sesakkan fikiran dengan perkara2 negatif seperti ini. Selagi anda sesakkan fikiran anda dengan SINDROM TAKUT SEJARAH ini,sampai bila2 pun korg akan meluat dengan Subjek Sejarah. So bagaimana nak ubah dan mengubat SINDROM TAKUT SEJARAH.

  1. Hari2 perlu lafazkan AKU SUKA SEJARAH.
  2. Buat tulisan besar2 dalam kertas A4, SAYA MINAT SUBJEK SEJARAH. Kemudian tampalkan di ruang tamu ke,kereta ke,atas meja ke dsb.
  3. Jangan hafal Sejarah,tapi fahamkan,aggp seperti baca novel.
  4. Fikir positif, sentiasa gula2kan minda anda yg kalian minat Sejarah.
  5. Amalkan perkara yg dinyatakan diatas setiap hari.

Sejarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Thoughts to “Sindrom Takut Subjek Sejarah Bersama Bill Gates”

  1. sejarah best kalau pasal bnda-2 luar negara , bnda ala-2 epic , tapi bila masuk bab ada politik bagai malaysia bagai , alahaiii ~

  2. Cikgu Azid

    Terima kasih atas komen anda.. 🙂

  3. anna

    pelajar yang bosan dengan FAKTA SEJARAH tu coz they all tak boleh nak tukar or anggap fakta sejarah tu SEMENARIK gosip artis2, or cerita cinta sensasi…. kalau they all boleh ubah persepsi or fakta tu menjadi sesuatu yang menarik untuk thy all.. sure tak bosan… atleast saya pun student.. and tak suka baca2 nie… jadi bila kena baca and skor semua benda tu.. saya tukar semua fakta tu menjadi sesuatu yang menarik.. tak kisah ler visualisasi minda or kisah apa pun.. asalkan bila saya fikir ia menarik terus saya boleh faham.. dan tentu saya boleh ingat.. siap boleh cerita lagi kat kawan2 mcm bergosip hangaatttt…

    ibarat falsafah Bill Gates juga lah kan… KALAU DAH TAK NAK TU…. memang tak jadi… Tapi kalau kita NAK… mcm mana pun pasti jadi.. yang penting kita boleh kuasai minda kita dan hati kita….

  4. Cikgu Azid

    Heheheh..garena la,ada beran?pepun,study ttp study,men dota untk hilangkan kusut2 di kepala,bukan utk ketagihan.

  5. xander

    cikgu pon tau dota..gempak! haha

  6. apa sebenarnya sejarah di mata seorang guru kepada pelajarnya?…selalunya pelajar bukan takut subjek sejarah tetapi bosan dengan faktanya…

  7. saya

    saya ni tak tahu ape sindrom. so bagitahu la saya ni noob!

  8. sa-name

    call me 0168871405

Leave a Reply