https://i1.wp.com/3.bp.blogspot.com/_qe9fFCzebOA/TNVpNkt1CCI/AAAAAAAAANU/sNqigAyWLwo/s1600/study_hard_by_DomoBraden.jpg?resize=441%2C360

 

Oleh kerana terlalu ramai pelajar yang merungut dengan cikgu mengatakan bahawa belajar Sejarah ni susah, so cikgu nak bagi sedikit tips-tips gila untuk MANTOP dalam Sejarah. Cubala..manela tau berkesan..hehe

Kaedah Awwal :

Sediakan buku teks dan buku latihan Sejarah bersama-sama. Sila baca buku teks Sejarah tak kira bab mana pun dan baca sampai terlelap+tertidur+terlena+terbuai mimpi. Baca dan jangan hafal. Bila korang tersedar kembali, terus buat latihan.

Kaedah Sanian :

Buat latihan Sejarah mengikut bab sebanyak yang mungkin tanpa menyemak jawapan di buku teks atau sebagainya. Kalau tak reti jawab pun hentam je, takde hal punya. Buat sampai kalian semua tertidur. Bila tersedar kembali, baca buku teks Sejarah berkaitan dengan bab soalan yang dijawab. Tak perlu nak buka soalan tu balik, just tumpukan perhatian pada pembacaan buku teks. Korang akan tau kenapa cikgu suruh buat bendalah ni.

Kaedah Sulasa’ :

Buatkan perasaan cikgu Sejarah anda terbakar+mendidih+tercabar dengan soalan2 tak masuk akal berkaitan Sejarah…hehehe…maksud cikgu,korang kene rajin bertanya kenapa??Mengapa?? kepada cikgu2 sejarah korang.Contohnya, kenapa Sultan Melaka dan seluruh sultan-sultan di Tanah Melayu dulu ada kuasa mutlak??ataupun kenapa tentera Jepun yg datang Malaya suka merogol orang??..Barulah ada suasana diskusi dalam kelas..

Kaedah Arbaah :

Korang dah kena start buat latihan Sejarah atau soalan Sejarah past year. Mana nak cari?? tanya cikgu Sejarah kalian mahupun belilah di kedai2 buku berdekatan. pastikan bagi pelajar yang bakal menduduki PMR PT3 dan SPM, cuba selesaikan soalan-soalan sejarah 10 tahun yang lepas(PT3 pandai2la korang sbb belum 10 tahun). Buat berulang2 ye.

Kaedah Khomsah :

Sila layari cikguazid.com untuk buat bacaan nota Sejarah. Baca sampai termuntah…

https://i1.wp.com/3.bp.blogspot.com/-Y8drIz9btWo/TaFQk8gUEPI/AAAAAAAAAJ8/E43NUTFnMlM/s1600/Test01.gif?resize=392%2C559

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

35 Thoughts to “Teknik Belajar,Study,Skor Sejarah Cara Sempoi+Gilakk!!!”

  1. Afiq

    Kan best kalau ade buat game macam Assasin Creed pasal sejarah Rom, Pergh tak tidur malam kot belajar

  2. Oreo

    Thanks Cikgu.. 🙂

  3. CikGu TOlOnG BoLeH taK HantAr SoALan Tahun Lepas Ke…

  4. CikGu Tolong bolEh taK….TolOnG HAnTar SoAlaN TahUn lEpaS…aTaUpUn KerTas PePeRiksaaN NeGeri PunYa pun BolEh

  5. 10q 4 this teknik
    after this i can study an also intesting in sejarah
    first i hate sejarah now i love sejarah
    10q very much
    may god bleess u

  6. 10q 4 this so after this i can study sejarah as well as i can
    may god bless u in those y that u going.
    10q very much

  7. heyna

    thank you,cikgu

  8. ainul hayyat

    cikgu duku sya tak minat sjrh,,tp dpt jgk score,,tp bila sy dah mula suka subjek ni,,sy tak dapat score pulak so???what do u think???ini slh sya ker..susah nak cover all bab..nexyt year saya nak pmr…any suggestion??

  9. terima kasih cikgu! saya akan cuba teknik ni. :’)

Leave a Reply