https://i1.wp.com/3.bp.blogspot.com/_qe9fFCzebOA/TNVpNkt1CCI/AAAAAAAAANU/sNqigAyWLwo/s1600/study_hard_by_DomoBraden.jpg?resize=441%2C360

 

Oleh kerana terlalu ramai pelajar yang merungut dengan cikgu mengatakan bahawa belajar Sejarah ni susah, so cikgu nak bagi sedikit tips-tips gila untuk MANTOP dalam Sejarah. Cubala..manela tau berkesan..hehe

Kaedah Awwal :

Sediakan buku teks dan buku latihan Sejarah bersama-sama. Sila baca buku teks Sejarah tak kira bab mana pun dan baca sampai terlelap+tertidur+terlena+terbuai mimpi. Baca dan jangan hafal. Bila korang tersedar kembali, terus buat latihan.

Kaedah Sanian :

Buat latihan Sejarah mengikut bab sebanyak yang mungkin tanpa menyemak jawapan di buku teks atau sebagainya. Kalau tak reti jawab pun hentam je, takde hal punya. Buat sampai kalian semua tertidur. Bila tersedar kembali, baca buku teks Sejarah berkaitan dengan bab soalan yang dijawab. Tak perlu nak buka soalan tu balik, just tumpukan perhatian pada pembacaan buku teks. Korang akan tau kenapa cikgu suruh buat bendalah ni.

Kaedah Sulasa’ :

Buatkan perasaan cikgu Sejarah anda terbakar+mendidih+tercabar dengan soalan2 tak masuk akal berkaitan Sejarah…hehehe…maksud cikgu,korang kene rajin bertanya kenapa??Mengapa?? kepada cikgu2 sejarah korang.Contohnya, kenapa Sultan Melaka dan seluruh sultan-sultan di Tanah Melayu dulu ada kuasa mutlak??ataupun kenapa tentera Jepun yg datang Malaya suka merogol orang??..Barulah ada suasana diskusi dalam kelas..

Kaedah Arbaah :

Korang dah kena start buat latihan Sejarah atau soalan Sejarah past year. Mana nak cari?? tanya cikgu Sejarah kalian mahupun belilah di kedai2 buku berdekatan. pastikan bagi pelajar yang bakal menduduki PMR PT3 dan SPM, cuba selesaikan soalan-soalan sejarah 10 tahun yang lepas(PT3 pandai2la korang sbb belum 10 tahun). Buat berulang2 ye.

Kaedah Khomsah :

Sila layari cikguazid.com untuk buat bacaan nota Sejarah. Baca sampai termuntah…

https://i1.wp.com/3.bp.blogspot.com/-Y8drIz9btWo/TaFQk8gUEPI/AAAAAAAAAJ8/E43NUTFnMlM/s1600/Test01.gif?resize=392%2C559

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

35 Thoughts to “Teknik Belajar,Study,Skor Sejarah Cara Sempoi+Gilakk!!!”

  1. iklan sememangnya mengganggu , well semua blog ada iklan yg mengganggu , easy tips , pasang extension block ads 😛 kalau celik it , boleh lha cari crack version yg tak perlu bayar , langgan atau beli 😀

  2. annaadilahdiyana

    0.o..mantop..

  3. Richard

    Memang berkesan.THX

  4. Siti

    Sejarah paper 3 yang paling sy takut. duh masa 3 jam je, mana cukup. hehehe. sy buat latihan dkt rumah pon ambik masa 1 hari. tapi hari tu dapat b+. rasa terkejut gak. tpi kan masih xde minat kat paper 3. :'(

  5. nysa

    sejarah susah la dan takut la kalo bile time exam ape yg kite bace x ingt . hmm . so many thing to remember .

  6. Farah

    mohon share ya 🙂 time kasih. info yg saaaangat berguna!

  7. makhangla says

    MUDAH_MUDAHAN IT WORKS FOR ME… INSYALLAH dengan izinNya

    😀 bubye all !

  8. i TRY THIS TIPS AT HOME AND IT REALLY WORKS.THANKS TEACHER FOR YOUR HELP.REALLY GOOD HAHA..Now i love Sejarah…:)))))))))

  9. How to get A””s in sejarah?

  10. Wah.Web ini memang tolong saya.Terima kasih dan salam 1 Malaysia

Leave a Comment